Oldalak

2010. július 13., kedd

Jósvafő

Település rövid leírása (története):
Jósvafő a Jósva-, Kecső-, Kajta-, és Tohonya-patakok összefolyásánál, erdőborította sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben található. A falu földrajzi fekvésével, kiváló természeti adottságaival, barlangjaival, az e vidékre jellemző hagyományos paraszti életformát szinte változatlan formában elénk táró tájházával, a századelőn épült népi lakóházaival és gazdasági épületeivel, valamint ipar- és kultúrtörténeti emlékeivel jellegzetes hangulatot áraszt.
A község neve először Ilsuafey formában egy 1272-es oklevélben szerepel. Zsigmond király 1399. október 24-én kelt iratában már a település részletes leírását találjuk. Az oklevél egy működő hámor és egy torony nélküli kőtemplom leírását is tartalmazza. A mai templom erődfallal körülvett, belsejét festett kazettás mennyezet díszíti, de figyelemre méltó a karzat, a szószékkorona és a padelők díszítése is.
A templom fölötti dombon helyezkedik el az izraelita-, ill. a református temető, a templomtól különálló harangtorony, valamint a kopjafás emlékpark. A település ófalui részében található a tájház, az erdei iskolai bázishelyként működő parókia épülete, illetve az egykori középső vízimalom, mely teljes felújítás után fogadóként üzemel majd. A falu főterén találjuk a községházát, a művelődési házat, az általános iskolát, a turul-madaras hősi emlékművet, az 1848-as és 1956-os forradalom tiszteletére, illetve az államalapítás emlékére állított kopjafákat, a millenniumi emlékparkot, valamint a Baradla Galériát.
A település környékén több nevezetes barlang is található. 1927-28-ban Kaffka Péter mérnök irányításával vízszintes tárót fúrtak a Baradla-barlang Óriások termének folytatásában felfedezett barlangszakaszba. Kessler Hubert vezetésével a barlang bejárata mellett létrehozták a Tengerszem Szállót és a Tengerszem-tavat, valamint kiépítették az elektromos hálózatot a barlangban. Ezzel Jósvafő bekapcsolódott a barlangi idegenforgalomba. A Dr. Jakucs László vezetésével 1952-ben feltárt Béke-barlang gyógyhatású levegőjének hasznosítására, 1964-ben mesterséges tárót hajtottak ki Jósvafő határában, a barlang végponti termébe. Itt ma asztmaszanatórium működik.
1999-ben a település nagy részét műemléki jelentőségű területté nyilvánították. Jósvafő napjainkban különböző típusú szálláshelyekkel és turisztikai-ökoturisztikai programokkal várja az idelátogatókat.

A nemzeti kulturális örökség minisztere rendeletében Jósvafő község régi falurészét műemléki jelentőségű területté nyilvánította. Jogos büszkeséggel tölti el a település polgárait, hogy Tihany, Hollókő, Szalafő, Fertőrákos, Csongrád és Szigliget mellett Jósvafő is az ország műemléki jelentőségű védett népi építészeti területeinek sorába lépett. A műemléki védelem elsősorban az épített környezet védelmével kapcsolatos.

Nincsenek megjegyzések: