Oldalak

2010. július 12., hétfő

Könyvismertető...

Cey-Bert Róbert Gyula: Hunok és magyarok konyhája
A könyv szerzője dr. Cey-Bert Róbert Gyula 15 évet töltött a Távol-Keleten, ahol luxusszállodák és repülőtársaságok gasztronómiai tanácsadójaként dolgozott. Munkája mellett Közép-Ázsiában (Ujguria, Mongólia) és Tibetben magyar őstörténet- , ősvallás- és ételtörténet- kutatással is foglalkozott. Jelenleg Magyarországon él és Siófokon, a Kodolányi János Főiskola Gasztronómia Tanszékének vezetője.

A hun áldozati ételektől a honfoglaláskori magyar fejedelmi konyháig

Ez a kultúrhistóriai idealizált receptgyűjtemény valójában a hun-magyar konyha bibliája. A hunok történetének ismerete nélkül nincs magyar őstörténet-kutatás, nincs magyar ősvalláskutatás és nincs magyar ételtörténet-kutatás sem.

Az ősi magyar konyhát csak a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelíthetjük meg. A könyv a legújabb kutatások tükrében részletesen bemutatja az ősi hun-magyar konyha szimbolikai és vallásfilozófiai tényezőit, amelyek meghatározzák az áldozati ételek és az étkezési szokások értékrendjét.

Tamás Enikő: Biokertészkedés
A vegyszertől, növényvédő szertől mentes élelmiszerek már megjelentek a hazai piacokon is. Hogyan, milyen módszereket lehet alkalmazni saját kertünkben, hogy "bio" minőségű zöldségfélét, gyümölcsöt termeszthessünk? A szerző bevezeti az olvasót egy olyan "kertbe", ahol megtalálható a komposzthalom és a talajéletet élénkítő gilisztatrágya készítésének titka, megtudható, hogy értékes takaróanyag a fűnyesedék, a széna és a lomb, hogy a védő- és társnövények ültetésével megőrizhetjük a veteményeskert növényeinek egészségét, elűzhetjük a kártevőket és nagyobb teret nyújthatunk a hasznos állatoknak. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy milyen ellenálló, régi magyar gyümölcsfajtákat , gyógy- és fűszernövényeket ültessünk, és milyen zöldségfélék termesztése ajánlható a biokertbe. A csaknem száz ábra szemléletesen illusztrálja ezt a környezet- és emberbarát kertészkedési formát.

Maria Treben: Az allergia
Maria Treben – „Isten patikáriusa” – ebben a kötetben összefoglalja az allergiára vonatkozó bőséges ismereteit és tapasztalatait. Hasznos tanácsaiból megtudja az olvasó, hogy mit kell tennie a betegség megelőzése, és az allergiás tünetek megszüntetése céljából.

A gyógyfüvek alkalmazásához szükséges recepteken kívül a megismerésükhöz, gyűjtésükhöz és tárolásukhoz, továbbá a teakeverékek készítéséhez szükséges tudnivalókról is tájékoztat Maria Treben a sorozat e kötetében.

Nincsenek megjegyzések: