Oldalak

2010. július 8., csütörtök

A nitrogén szerepe

A N a feltalajban jelentős (95%), növ. maradványokban, elhalt szervezetekben, biomasszában.
Biogén vegyületek alkotórésze (aminosav, fehérje, koenzim, nukleinsav, heterociklusos vegy.)
A N a föld feletti vegetatív szervek növekedéséhez szüksséges, túladagolása esetén túlzott növekedés, önárnyékolás, szilárdító szövetek nem megfelelően fejlődnek, kitolódik a vegetatív fázis.
A nitrát (NO3) a növényben felhalmozódhat, de az ember és állatok szervezetében mérgezést okozhat. Az ammónia (NH4-N) a növényben mérgezést okozhat, fehérje szintézis folyamatában vesz részt( fiatal növény fehérje szintézis, idős növényben lebontás). Növényben:HNO3 (nitrát)-> HNO2 (nitrit)->(HNO)2(hiponitrit)->NH2OH(hidroxil-amin)->NH3(ammónia).
A növényi élet kezdetén a salétromsav sói, később az ammóniumsós a kedvezőbbek. N-hiány:mindig az idősebb levelekben jelentkezik, növekedésgátlás, levélfejlődés gátolt, merev tartású lesz a növény, gyökerek hosszúak, vékonyak. N-többlet:fokozott fehérjeképződés, termés tömege nő, szilárdító szövetek kevésbé erősek, fertőzésekre fogékonyabb, levelek széle felsodródik, fagykár előfordulhat. A N bontása: elsődleges talajmegbontás-> nagyobb állatok tápláléka-> szerves anyag(ürülék)->ammónia bomlás-> nitrifikáció(ezt a növény fel tudja venni). Nitrogén mérleg: +mikroorg. tevékenysége során (kék és zöldalgák, Rhizobium), +csapadék ,–növény által felvett, -denitrifikáció (kötött talajon nagyobb), -ammónia gáz alakban elillan (karbamid bomlásakor), -erózió (k.b. 65kg/ha), -NH4+ fixáció agyagásvány-rácsban (illitben), - NO3_ kimosódás (téli csapadékkal a legnagyobb).
A N veszteség függ : nitrifikáció ütemétől, trágyázás mértékétől, talaj kötöttségétől, növényzettől.

Nincsenek megjegyzések: