Oldalak

2010. július 8., csütörtök

A P, K szerepe

Biogén elem, ATP,foszfatáz,C-hidrát, N-anyagcsere szab., a növény szervetlen formában veszi fel. P: a termés biztonsága. A P a generatív (szaporító) szervekben halmozódnak fel. A P a fejlődő növényekben idősebb levelekből átvándorolnak a fiata-labbakba.
P hiány :növekedés gátolt, antociános levél, virág, gyümölcs nem fejlődik kellően. P többlet: alig fordul elő, Fe,Zn felvételt korlátozza. A meszes talajban Ca-hoz kötődik le, kötöttben Fe-szulfátokhoz. A legkevésbé elmozduló elem.

Legnagyobb mennyiségben fordul elő a növényben, nem épül be szerves savakba, a vízháztartás szabályozója, enzimek aktivátora, növeli a fotoszintetikus aktivációt, CH- zsír-fehérjeszintézist segíti, termés tárolhatóságát növeli, rezisztencia növelő.

K: a termés minőségére van hatással. Általában a talaj alsóbb rétegeiben az agyagásványok felületein van kötött állapotban, kb. 1%-a a talajnak, de csak 0,1-0,3%-a vehető fel. Mobilitása Pmállás->talajoldat(K+)(közvetlenül felvehető! kimosódás-sal)(utánpótlás)kicserélhető K agyagásvány felületén(növ. legfontosabb, könnyen hozzáférhető K forma)(fixálás,utánpótlás)agyagásvány rétegrácsai között(kimerülés után alig hozzáférhető).
K pótlása : műtrágyákból. K hiány:vízháztartás zavara, növény fonnyad, ellenálló-képesség csökken. K többlet: Ca,Mg,Zn,B hiányt okozhat.

Nincsenek megjegyzések: