Oldalak

2009. december 30., szerda

Haszonélvezeti jog

Mit kell tudni a haszonélvezeti jogról?
Gyakori, hogy a szülők vagy nagyszülők úgy vásárolnak meg egy ingatlant, hogy tulajdonosként már a gyerekek, unokák szerepeljenek a tulajdoni lapon és ők maguk az ingatlan haszonélvezői. Ez önmagában még nem jelent problémát, azt azonban mindenképpen jó tudni, hogy pontosan milyen jogokat és kötelezettségeket jelent, ha haszonélvezeti jogunk van. A haszonélvezeti jog lényege, hogy a jogosult, tehát a haszonélvező egy másik személy tulajdonában álló ingatlant birtokol, használ, esetleg hasznosít. E jog mindig korlátozott időre, és legfeljebb a haszonélvező élete végéig állhat fenn. A haszonélvezetet alapító szerződésben meg lehet jelölni az időpontot vagy esetleg valamilyen feltételt, aminek a bekövetkezésével a haszonélvezet megszűnik.
Ingatlan esetén a haszonélvezeti jogot az ingatlan-nyilvántartásba is be kell jegyeztetni. A haszonélvezet alapítása történhet ingyenesen, de ellenérték fejében is.
Fontos tudni, hogy ha valaki haszonélvezettel terhelten tulajdonosa egy lakásnak, és a haszonélvező élni kíván a jogával, akkor a tulajdonos ez ellen nem tehet semmit, tűrni köteles, hogy a haszonélvező akár élete végéig vagy a szerződésben megállapított ideig a lakásban maradjon.
Nem automatikus
Lényeges, hogy amennyiben a tulajdonos személye változik, ez önmagában még nem szünteti meg a haszonélvezeti jogot. A haszonélvezeti jog megszűnik a haszonélvező kifejezett lemondó nyilatkozatával és akkor is, ha a haszonélvezet tárgya - esetünkben az ingatlan - elpusztul. Ez utóbbi azt jelenti, hogyha a dolog elpusztul, megsemmisül (eredeti rendeltetési céljára véglegesen alkalmatlanná válik), akkor azt a tulajdonos nem köteles pótolni, helyreállítani. Azonban ha mégis helyreállítja, a haszonélvezeti jog ismét feléled.
Tűrni és élvezni
Természetesen azért a tulajdonosnak is maradnak jogai: a dolog feletti rendelkezés joga, ami azt jelenti, hogy pl. eladhatja a lakást. Joga van például a lakást megterhelni, vagyis pl. jelzálogjogot alapíthat rajta. Arra azonban figyelni kell, hogy a haszonélvezeti jog ettől ne sérüljön. Joga van arról is tájékozódni, hogy a haszonélvező rendeltetésszerűen használja-e az ingatlant.
A haszonélvező köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket, és a dolog fenntartásával járó terheket.
Ezen kívül a haszonélvezőnek értesítési és tűrési kötelezettsége is van. Vagyis köteles értesíteni a tulajdonost az ingatlant fenyegető veszélyről, esetleg a már beállott kárról, valamint tűrni köteles, hogy a tulajdonos az ezzel kapcsolatban felmerült intézkedéseket megtegye.
A haszonélvező elvégeztetheti a rendkívüli javítási munkálatokat, ha ezt a tulajdonos felszólítás ellenére sem teszi meg. A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a felmerült költségek megtérítését, persze ebből le kell vonni az idő közbeni értékcsökkenést.

Nincsenek megjegyzések: