Oldalak

2009. december 24., csütörtök

Tőzsdei alapismeretek

A tőzsde szerepe
Az árutőzsde a kereskedelem egyik alapintézménye. Olyan hely, ahol a forgalmazott áruk kereslete és kínálata összpontosul,és ahol e cikkeket, illetve a róluk szóló adásvételi feltételeket rögzítő papírokat /az ún. kontraktusokat/ adják és veszik. Az üzlet tárgyát képező árú azonnali átadására és birtokba vételére irányuló szerződéskötéseket azonnali ügyleteknek nevezzük.
Az árú-tőzsdék létrejöttében és működésében azonban a határidős ügyleteknek van meghatározó jelentőségük. Mindkét piaci szereplő - termelő, felhasználó- számára kézenfekvő, hogy az árveszteségek elkerülésére már “ma” kössenek üzletet úgy, hogy az adásvétel tárgyát képező árú szállítására, illetve átvételére ténylegesen csak később, egy meghatározott határidő szerint kerüljön sor.
Az áru-tőzsde árai mindenkor egy meghatározott paritáson értendők. Az árparitást a tőzsdei kontraktusban írják elő. A határidős ár és az azonnali ár is eltér egymástól, mert a teljesítés, illetve áruszállítás időpontjáig a keresleti-kínálati viszonyokat számtalan bizonytalansági tényező befolyásolhatja.
Az időjárás változásai módosíthatják a terméskilátásokat, az inputok árváltozásai, az inflációs hatások befolyásolhatják a költség- és jövedelemviszonyokat stb.
A tőzsdei ár és a helyi piac azonnali készpénzes ára közötti különbség kifejezésére szolgál a bázis fogalma. A bázis szűkülése vagy tágulása fontos információ a piaci szereplők számára, mert jelzést ad a határidős és a készpénzes helyi piacok kapcsolatáról.
Az ügyleteket a hivatásos üzletkötők, az ún. brókerek bonyolítják. Feladatuk az, hogy megbízásos jogviszony alapján üzletkötéseket teljesítsenek kívül állók számára.
Az árutőzsde elengedhetetlen intézménye az Elszámolóház. E nélkül az árutőzsdén nem lehet sem venni, sem eladni. Az Elszámolóház vállalja át a szerződéses kötelezettségek teljesítését.
Az Elszámolóház pénzügyi garanciái, letéti- és árkülönbözet elszámolási rendszere a garancia arra, hogy az üzletkötések teljesítése a valóságban is megtörténjék.
Az árutőzsdei ügyleteket a bejegyzett tőzsdetagok közreműködésével, szigorú pénzügyi szabályok betartásával bonyolítják le. A tőzsde tagja csak az lehet, aki a tagsági kritériumhoz meghatározott pénzügyi fedezettel rendelkezik.
Az árutőzsde zavartalan működését szolgáló további pénzügyi biztosíték az alapletét. Letétet határidős üzleteknél az eladó, és a vevő is köteles befizetni. Összege a kontraktus értékének 5-10 %-a, s az óvadékhoz hasonlóan arra szolgál, hogy az üzletfeleket visszatartsa szerződéses kötelezettségük megtagadásától. Amennyiben az ügylet áruszállítással vagy azonos, de ellentétes tőzsdeművelettel realizálódik, a letét kamataival együtt teljes összegében visszajár.

Nincsenek megjegyzések: