Oldalak

2009. december 23., szerda

A hátrány előnyre fordítható

Az Európai Unió vezetői 2000-ben fogalmazták meg a célt: az unió 2010-re a világ egyik legdinamikusabban fejlődő, legversenyképesebb régiója lesz, ahol teljesnek mondható a foglalkoztatás. Ez az álom szertefoszlott.
Az évtized közepén e célok megvalósítását a Wim Kok vezette bizottság megvizsgálta, és leírta, hogy elérésük az évtized végére lehetetlen. A valóság 2005-re némi kiábrándultságot hozott, amit fokozott az élesedő világgazdasági verseny. Az eredeti elképzelések megközelítése érdekében új ajánlásokat fogalmazott meg a bizottság, ezeket az unió döntéshozó szervei felhasználtak a 200713-ig terjedő időszakra vonatkozó költségvetés elkészítésekor és a közösségi politikák hangsúlyainak alakításakor is. Jelen kor folyamatait számba véve meghatározták a versenyképesség valódi kulcsát, amely nem más, mint az értékteremtő ember, aki magas szintű tudásával hatékonyan és tisztességesen használja fel a természet nyújtotta erőforrásokat. Ebből következően az EU által adott irányok és keretek közt a támogatási forrásokat felhasználva a következő lehetőségeink adottak a teljesség igénye nélkül a növekedésre. Hazánkban is adottak több kitörési ponthoz a lehetőségek, bizonyos területeken még kedvezőbbek, mint másutt. Sajátosságaink, földrajzi helyzetünk, speciális ásványkincseink, s agráradottságaink reménnyel tölthetik el az unió iránt kevesebb bizalommal lévőket is.
A kiéleződött világgazdasági versenyben a nagyvállalatok érdeklődése és tevékenysége kelet felé tolódik. Ahhoz, hogy ebben a globális versenyben az unió helyt tudjon állni, szükséges az európai nagyvállalati szektor fejlesztése, s a hozzá szervesen kapcsolódó kis- és közepes méretű vállalkozások hálózata. Nem alábecsülhető az utóbbi szektor jelentősége, ugyanis az összes munkaerő mintegy kétharmadát foglalkoztatják. A globális törekvések mellett a lokális, vagyis a helyi fejlesztések is szükségesek, a kisméretű vállalkozások támogatása kiemelt. Az unió egyik célja, hogy a vidéki települések, kis falvak lakosságmegtartó képességét növelje azzal, hogy biztosítja az átlagos életszínvonalat ott is. Támogatja az adottságoknak megfelelő jövedelemszerző lehetőségeket a hagyományos mezőgazdasági termelés mellett. A vidék feladata az erdő- és vadgazdálkodás, a környezetgazdálkodás és a tiszta környezet megőrzésének segítése, a falusi turisztikai szolgáltatások, itthon a gyógynövények termesztése. Nem ellentmondás ez esetben, hogy a jelenleg iparilag elmaradottnak bélyegzett régiók éppen a megőrzött környezet miatt lehetnek terepei a tudatos és szervezett gyógynövény- és biotermesztésnek. Az alternatív energiaforrások nyerésének színtere is a vidék. A helyi termékek termelése, feldolgozása, értékesítése nem pusztán lehetőség, hanem uniós cél. A falvakban élő embereknek éppúgy jár a kényelmes élet és számos olyan szolgáltatás, ami a városokban természetes. E két igény nem áll ellentmondásban egymással.
Módunkban áll a hazai termékek védelme a vámok nélküli egységes európai piacon is. Vannak termékcsoportok (élelmiszerek, gyógyszerek, kozmetikumok, háztartás-vegyipari termékek), amelyek esetében a hazai piacra bekerülő árukkal szemben magasabb minőségi elvárásokat támaszthatunk, mint az európai normák. Ehhez szükséges az ellenőrző laboratóriumok újra felszerelése, működési költségeik biztosítása, és a néhány évvel ezelőtt szélnek eresztett szakemberi csapat újra felállítása. E laboratóriumok tudnák segíteni a fogyasztóvédelmi törekvéseket is. A máig bizonytalan hatású génmódosított termékeknek is határt szabhatnánk az Alapvető Jogok Chartájában megfogalmazott egészség védelméhez való jogra hivatkozva.
A csatlakozási szerződést, amelynek mezőgazdasági fejezete súlyos terheket ró ránk a termőföld áruba bocsátásának kötelezettségével, újra lehet tárgyalni azon az alapon, hogy az EU egyenlőtlen mezőgazdasági támogatás-elosztási politikája tönkretette a magyar mezőgazdaság növekedési esélyeit!
Az EU által javasolt kitörési pont az innováció és az oktatás, vagyis, hogy a tagállamok költsék a GDP három-három százalékát oktatásra, kutatásra. Magyarország mindkét ágazatban egy százalék alatt van! Az unió előtérbe helyezi a tiszta közlekedési módokat, köztük a vasúti szállítást, mi itthon a visszafejlesztésén munkálkodunk. Magyarország nem csak az unió, de a világ gyógyászati centruma lehetne, a rendelkezésünkre álló gyógyvízkészletünkkel. Ha a kórházak bezárása és az orvosok útnak bocsátása helyett inkább ennek a szektornak a fejlesztésén dolgoznánk, a befektetés néhány éven belül megtérülne. Japán, kínai fiatalok igénylik, hogy Kodály országában zenét tanuljanak. A globális piacon a zeneoktatás, de más tudományok távoktatási rendszerben való oktatása is előttünk áll.
Mindezeket a lehetőségeket határozott nemzeti érdekeket képviselő, a társadalom által támogatott kormánnyal és parlamenttel tudjuk megragadni. Akkor tudjuk kiaknázni, ha rendelkezünk hosszú távú , nem a pártok kénye-kedve szerint, hatalmi célok érdekében megalkotott nemzetstratégiával, amelynek megvalósítása közös akarattal, összefogással lehetséges. Bárhogy is igyekeznénk gyenge uniós szereplésünket függetleníteni a belpolitikától, hiábavaló próbálkozás lenne. Ne feledjük, a történelem markáns gazdasági fejlődéssel a békés időszakok szorgalmasan munkálkodó embereit ajándékozta meg!

Nincsenek megjegyzések: