Oldalak

2009. december 24., csütörtök

Tanácsadás = szolgáltatás

Az agrártermékek piacra jutását, a minőségi alapanyag-termelés ráfordításainak
elősegítését, a nélkülözhetetlen erőforrások megteremtését a kormányzat jelentős központi forrásokkal segíti. E támogatásokhoz történő hozzájutás feltételrendszerét az évente megjelenő pályázati felhívások tartalmazzák.
A mezőgazdasági vállalkozások naponta kényszerülnek olyan döntéshozatalra, amelyhez széles körű ismeretre van szükség. Egyidejűleg ismerniük kell a közgazdasági szabályokat, összefüggéseket, piaci-, banki-, technológiai-, biológiai ismeretek tömegére van szükségük. Ezek összegyűjtése, áttekintése és feldolgozása, a célirányos tevékenység meghatározása munkaidejük jelentős részét igénybe venné, és emellett nem biztos, hogy mindig a legoptimálisabb döntést tudnák hozni.
A szaktanácsadó célja éppen ezeknek a feladatoknak részbeni átvállalása azáltal, hogy a vállalkozás belső összefüggéseit, lehetőségeit figyelembe véve segítse a hatékonyság növelését. A szaktanácsadók feladata a felmerülő problémák komplex kezelése. A Földművelésügyi Minisztérium ezért határozta el 1993-ban egy olyan Szaktanácsadói Névjegyzék felállítását, amelybe azok a
szaktanácsadók kerülhetnek, akik alkalmasak a problémák ilyen szintű kezelésére és pártatlanul, befolyástól mentesen - szolgáltatási jelleggel - tudják segíteni a hozzájuk fordulókat.
A szaktanácsadói szolgáltatást a szakminisztérium pénzügyileg is támogatja.
A kifizetett támogatás alapján megkülönböztetjük az ún. a gazdálkodóknak közvetlenül fizetett támogatást, továbbá közvetve fizetett támogatást.
A gazdálkodóknak közvetlenül fizetett támogatás alapján igényelhető, illetve nyújtható a problémák megoldásában segítséget nyújtó szaktanácsadók díjának részbeni térítéséhez támogatás.
A gazdálkodóknak közvetve fizetett támogatás alapján a gazdálkodók ismereteinek bővítését segítő képzési programokhoz, tanfolyamokhoz, bemutatókhoz a szaktanácsadó pályázat útján kérhet támogatást, így a résztvevők részére ezek a programok olcsóbbakká válnak.

Elérhetőség:
Iroda címe: 3529. Miskolc, Csabai kapu 62. szám (Agrárkamara Székháza)
Tel./fax: 06/46-784-897 , mobil: 06/20-337-1954
E-mail: msziki@gmail.com, vagy dr.kiss.istvan@chello.hu
Honlap: http://www.farminfo.hu

Nincsenek megjegyzések: