Oldalak

2009. december 25., péntek

Könyvespolc


Dr. Török Sándor: Borászok zsebkönyve
A bor előállításával kapcsolatos valamennyi ismeret megtalálható ebben a kiadványban. Rövid, tömör fogalmazás a jellemző, sok táblázattal, ábrával kiegészítve.
A kötet főbb témakörei: Borszőlőfajták; Nevezetesebb borok és borvidékek; Hatósági előírások, szabványok; A must és a bor összetétele; A must és a bor mikroorganizmusai; Must- és borkezelés; Must- és borvizsgálatok; Gazdasági adatok; Technikai adatok; Borászati szótár; Statisztikai adatok; Magyarország borvidékei; Ételek - borok.
Dr. Kiss Eliza: BorJogász - Kézikönyv a gyakorlat számára
Napjainkban a szőlészek, borászok közösségének jogait és kötelezettségeit bonyolult ágazati joganyag határozza meg, melynek ismerete nélkülözhetetlen a hazai, illetve az európai uniós agrárigazgatásban való eligazodáshoz, ezáltal a hivatás műveléséhez. A szakmai közösségek ez irányú igénye hívta életre szakkönyvünket, amely napjaink „borjogi csíziója” szeretne lenni. Ahogy az évszázados hagyományban a csízió könyve foglalta össze a gazdák számára az év legfontosabb teendőit és adott eligazodást a kalendáriumban, úgy szeretne segítő jobbot nyújtani szakkönyvünk a több, mint kétszáz jogszabályból álló jogi útvesztőben.
Ez a kézikönyv semmiképp sem hiányozhat a hazai szőlészek és borászok polcáról, de nem csupán a gazdák forgathatják haszonnal, hanem az agrár-szakigazgatásban dolgozók, az agrár-felsőoktatás résztvevői, a kutatóintézetek munkatársai és mindenki, aki szeretne megfelelő támpontot kapni e speciális jogterületen történő eligazodáshoz.
Mercz Árpád, Kádár Gyula: Borászati kislexikon
A Borászati kislexikonba a borászat legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteit válogatták össze a szerzők. Céljuk, hogy a lexikon segítségével gyorsan tájékozódhasson a szakképzett borász és a borral foglalkozók, borbarátok széles tábora is. A közel 2000 címszó közül a legfontosabbakat enciklopédikus jellegű cikkekben tárgyalják, a részletkérdéseket meghatározásszerűen, röviden közlik. A címszavakhoz fényképek, ábrák és táblázatok tartoznak, illusztrálva a mondanivalót. (olvass.hu)

Nincsenek megjegyzések: