Oldalak

2009. december 23., szerda

Per előtt egyeztetni kell!

Egyeztetniük kell álláspontjaikat a jogi személyiségű cégeknek, mielőtt a bíróságra mennek. A szabály január óta hatályos, a vállalkozások azonban nemigen ismerik, nem alkalmazzák. Igaz ugyan, hogy bizonyos tárgyalás általában megelőzi a perindítást, azonban ennek nem marad írásos nyoma. Okosabban teszik, ha ezentúl dokumentálják megbeszéléseiket – hívja fel a figyelmet Horváth Gyula ügyvéd, a Dr. Hidasi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa. Az előzetes egyeztetési kötelezettség azzal a céllal született, hogy elősegítse a jogvita rendezését. A felek akár a pert is elkerülhetik, ha pedig mégsem, úgy – a megfelelő előkészítéssel – megkönnyíthetik a bíróság dolgát, gyorsíthatják a döntéshozatalt.
Más kérdés, hogy a nagy vállalkozások a nagyobb, bonyolultabb ügyekben mindig is megkeresik egymást, megpróbálják elsimítani a vitát, illetve, ha nincs más választásuk, kellő megfontolással, írásos anyaggal mennek a bíróságra. A kisebb cégek egyszerűbb, számlatartozással, teljesítéssel, szavatossággal kapcsolatos igényeinek érvényesítése is megkövetel legalább néhány telefont, üzenetváltást, az üzleti partner noszogatását, hiszen a hitelezőnek nem érdeke, hogy pereskedjen, szeretne mielőbb a pénzéhez jutni. Ha tisztességes, az adósnak sem hiányzik a hosszadalmas bírósági procedúra, jobban jár, ha némi haladékban megegyezik az üzlettársával. Tehát ennek az új kötelezettségnek megvan a régi, nem jogszabályon alapuló, hanem a felek érdeke szülte gyakorlata. Az érintettek rákényszerülnek a kommunikációra, csakhogy ennek lépéseit többnyire nem írják le, legfeljebb akkor, ha megállapodnak – magyarázza Horváth Gyula.
Mivel a jogszabály ennél többet, részletes anyagot, jogi és ténybeli indoklást, igazolásokat, iratokat kíván az érintettektől, a szakember azt tanácsolja: mindenféle permegelőző egyeztetést foglaljanak írásba! Célszerű a tárgyalásokról jegyzőkönyvet vezetni, emlékeztetőt készíteni. A felszólítások, levélváltások nem merülhetnek ki e-mailben, az nem elegendő, legalább fax rögzítse az üzeneteket. Amennyiben szükségesnek látják, vegyenek igénybe jogi segítséget!
Ma már a közjegyzőnél is mód van előzetes bizonyítás felvételére. Ez ugyancsak hasznos lehetőség. Először is tájékoztat arról, hogy áll az egyezkedés. Ha ugyanis az egyik vállalkozás hiába veti fel, hogy forduljanak közjegyzőhöz, mivel partnere erre nem hajlandó, akkor már úgymond kilóg a lóláb...
Ennél persze több információt adnak a bizonyítékok: azok birtokában a felek alappal mérlegelhetik, hogy egyáltalán érdemes-e bírósághoz fordulniuk. A közjegyzői okiratban foglaltak pedig valóban leegyszerűsítik a bizonyítás lefolytatását az igazságszolgáltató fórum előtt. Persze tegyük hozzá, maga az ügylet, a teljesítési határidők, egyéb megállapodások közokiratba foglalása okos, előrelátó lépés, mert garantált bizonyíték, amelynek révén sok vita, per megelőzhető így. Igaz, a közjegyző pénzbe kerül.
Mindebből az is következik, hogy a permegelőző egyeztetés komoly előkészület igényel, és nem is feltétlenül olcsó. Természetesen megéri, ha mondjuk egyezség születik, illetve – ha sor kerül rá – valóban gyorsan lezárul a bírósági procedúra. Az utóbbiról azonban még nincs sok tapasztalat. A felek nem tudhatják, hogy milyen mélységű, részletezettségű dokumentációt vár el tőlük a bíróság. Bármikor megeshet, hogy valamit hiányol, és annak a pótlását kéri. Lehetnek tehát bizonytalansági tényezők, amelyek adott esetben – a jogszabályi céllal ellentétben – megnyújthatják a permenetet.
Bizonyos esetekben pedig el is kerülhető az előzetes egyeztetés. A jogszabály értelmében nincs erre szükség, ha az eljárás fizetési meghagyással, illetve felszámolás kezdeményezésével indul.

Nincsenek megjegyzések: