Oldalak

2009. december 16., szerda

Banki adóslista


A banki adóslista vállalkozásokra vonatkozó nyilvántartása másképpen működik, mint a magánszemélyekre vonatkozó rész. Amennyiben egyéni vagy társas vállalkozás keretében dolgozunk, mindenképpen érdemes megismerkednünk - már előzetesen is - a szabályokkal. Ne akkor lepődjünk meg, amikor már bajban vagyunk.

A banki adóslista (KHR) vállalkozási rendszere az adatszolgáltatók (bankok, lízingcégek, faktoring és egyéb speciális tevékenységet folytató pénzügyi szolgáltatók) vállalkozási jellegű ügyfeleinek a KHR hatálya alá tartozó adatait tárolja három alrendszerben: hitelszerződések, fizetésképtelen vállalkozások, illetve a felmondott készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadási szerződések nyilvántartása.

A vállalkozási rendszerben az ügyfelek azonosítása az adószámukból származtatott törzsszám alapján történik, és ugyancsak a törzsszám segítségével lehet egy vállalkozásról lekérdezni valamennyi róla nyilvántartott adatot.

A KHR a felhasználók kérdéseire havonta átlagosan 20.000 vállalkozásról készít és továbbít hiteljelentést. A hiteljelentések válaszában az élő adatok a folyamatosan szereplő, a lezárt adatok pedig a már lezárt adatokra utalnak, amelyek a lezárást követően még 5 évig láthatóak.

Nincsenek megjegyzések: