Oldalak

2009. december 30., szerda

AKG kötelezettségek

Szeptembertől élnek az agrár-környezetgazdálkodási kötelezettségek
Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) igénybevételére az önként vállalt kötelezettségeket a gazdálkodóknak ez év szeptember 1-től kell betartaniuk - közölte az MTI-vel hétfőn Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.
A programba bevont földterületeken 5 éven keresztül be kell tartani az idevonatkozó - a szaktárca által kiadott - rendeletben foglalt jogosultsági feltételeket a kérelmező (aki egyben a valós földhasználó) és a célprogram előírásait. Így szeptember 1-től kezdve azokon a területeken, amelyeket a támogatási kérelemben megjelöltek a gazdálkodók, az igényelt célprogram előírásai szerint kell gazdálkodniuk, és meg kell felelni a jogosultsági feltételeknek is.
Ilyen jogosultsági feltétel például, hogy a programba bevonni kívánt területek esetében szerepeljen a kérelmező - aki egyben a valós földhasználó - a földhasználati nyilvántartásban. A célprogram előírásai többek között szerepel például ültetvények esetén a madárodúk szeptemberi kihelyezése, bizonyos gyümölcskultúrák esetén pedig az őszi levélanalízis elvégeztetése. De szeptember 1-től a programba bevonni kívánt területeken csakis olyan növényvédő szerek használhatók, melyeket az FVM Irányító Hatóság közleményében az adott célprogramban engedélyez. A gazdálkodási naplót is szeptember 1-től kell vezetni.
Mintegy 25.000 gazdálkodó nyújtotta be kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási támogatásra. Az MVH-hoz beérkezett kérelmekből kiderült, hogy a gazdálkodók mintegy 2.260.000 hektár területet kívánnak a programba bevonni.
Az önként vállalt kötelezettségeket a gazdálkodóknak mindazon területeken be kell tartaniuk, amelyeket a támogatási kérelemben megjelöltek, abban az esetben is, ha támogatási határozattal még nem rendelkeznek. Csak így biztosítható az, hogy a gazdálkodó az összes programba bekerülő területén, minden feltételnek megfeleljen, s az ellenőrzések során ne legyen szükség szankció kiszabására.

Nincsenek megjegyzések: