Oldalak

2009. december 26., szombat

Támogatások

Támogatások elszámolása
A jogszabály alapján igényelhető támogatások szja-beli kezelése - ha a támogatás összegét a cél szerinti felhasználást követő adóévben kapja az önálló tevékenységet folytató magánszemély - több tényezőtől függ. Az egyik ilyen tényező, hogy az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők eltérő módon számítják ki a jövedelmüket, ezért a “késve” kapott támogatás összegét is az egyes tevékenységekre vonatkozó, az adóköteles jövedelem megállapításakor alkalmazandó szabályok szerint kell figyelembe venni.
A támogatás számbavételének másik befolyásoló tényezője az, hogy beruházás esetén a támogatás célszerinti felhasználása mellett az üzembe helyezésre melyik évben kerül sor.
Ha az őstermelő a tárgyi eszköz vásárlását, előállítását követően a következő adóévben kapja a támogatás összegét, akkor vizsgálni kell, hogy megvalósult-e a tárgyi eszköz üzembe helyezése. Amennyiben az őstermelő üzembe helyezte azt, akkor a támogatást a folyósítás évében bevételként kell ugyan kezelnie, de a tárgyi eszköz nyilvántartás szerinti nettó értékét a támogatás összegével csökkenteni kell, és a nyilvántartás szerinti összeg csökkenését a költségek között kell elszámolnia azzal, hogy ebben az esetben a maradék nettó érétket lehet a továbbiakban amortizálni, a beruházási költség és az éves leírási kulcs figyelembevételével.
Üzembe helyezés hiányában a beruházási és a felújítási költségnyilvántartás szerinti összeget kell a támogatás összegével csökkenteni azzal, hogy természetesen a támogatás összege ebben az esetben is bevételnek minősül, és ugyanez az összeg az egyéb költségek között is elszámolható.
Üzembe helyezéskor pedig már csak a támogatás összegével csökkentett maradék nettó értéket lehet értékcsökkenési leírás címén elszámolni.
Egyéni vállalkozók esetében a kérdés szintén az alapján dönthető el, hogy sor került-e a tárgyi eszköz üzembe helyezésére.
A támogatások folyósításával kapcsolatos alapelv az, hogy az annak célja szerint felhasznált összeg nem visel adót.
Az előzőekben vázolt megoldás nem sérti az Szja.tv. alapelvét, mivel éppen a támogatások esetében rendelkezik úgy a Szja törvény, hogy a kapott támogatások összegét a bevételek között akkor kell figyelembe venni, amikor azt célja szerint felhasználják.
(PM Jövedelemadók Főosztálya 9147/2000.-APEH Adónemek Főosztálya 1222734099. Adó és Ellenőrzési Értesítő 2000/9. sz.)
Elérhetőség:
Iroda címe: 3529. Miskolc, Csabai kapu 62. szám (Agrárkamara Székháza)
Tel./fax: 06/46-784-897 , mobil: 06/20-337-1954
E-mail: msziki@gmail.com, vagy dr.kiss.istvan@chello.hu
Honlap: http://www.farminfo.hu

Mottó: „GONDOLKODJUNK EGYÜTT”

Nincsenek megjegyzések: