Oldalak

2009. december 24., csütörtök

Válságkezelés

Válságkezelés másként…
Ha túl akarod élni, és terjeszkedni akarsz, mialatt mindenki más úgy gondolja, hogy ez a legrosszabb gazdasági válság, amely az életünk végéig fog tartani, kövesd az alábbi 3 szabályt!
ELSŐ SZABÁLY:
HA ISMERED A TÖRTÉNELMET, NINCS OKOD AZ AGGODALOMRA! A jelenlegi gazdasági válság “csak” megismétlése egy múltbelinek. Emlékszel a “Fekete Hétfőre”? Ez 1987. október 19-re utal, amikor a világ tőzsdéi összeomlottak. A Fekete Hétfői összeomlás a százalékban mért legnagyobb mértékű egy napos krach volt a tőzsde történetében. A Világ tőzsdéi mégis kevesebb, mint 1,5 év alatt új erőre kaptak.
Aztán, senki sem felejtette még el az 1991-92-es világválságot, rögtön az iraki háború után: a hatalmas olaj-áremelkedéseket, az ingatlanpiaci árak meredek zuhanását és a hitel válságot (a 80-as évek hírhedt kölcsön- és megtakarítási összeomlásait). A válság 1994-ben ért véget, és a világ tőzsdéi kevesebb, mint 2 éven belül csúcsértékeket értek el.
Alig hagytuk még magunk mögött a 2001-2002-ben történt eseményeket. A támadásoknak jelentős gazdasági hatása lett az USA piacára és a Világpiacra. A New Yorki Tőzsde (NYSE), az American Tőzsde (AMEX), and NASDAQ nem nyitottak ki szeptember 11-én, és szeptember 17-ig zárva maradtak. Amikor a tőzsdék megnyitottak, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) tőzsdei indexe 684 ponttal esett, vagyis 7,1%-kal, 8.921 pontra, ami egynapos zuhanási érték-rekordot döntött. A hét végére a DJIA 1.369,7 ponttal csökkent (14,3%), a történelem legmagasabb egy heti érték-csökkenését eredményezve.
A fellendülés gyorsabban jött mint vártuk. A világ tőzsdéi kevesebb, mint két éven belül megint példátlanul magas értéket értek el, és 6-7 hónappal ezelőtt még mindig felfelé kapaszkodtak.
Mi tehát a történet lényege?
A válságok mindig fellendüléseket hoznak, és ezek sokkal hamarabb jönnek, mint amit sokan remélni mernek.
MÁSODIK SZABÁLY:
Hagyd a rossz híreket FIGYELMEN KÍVÜL! Ne olvass vagy hallgass rossz híreket az újságokban, rádióban vagy a TV-ben! Sajnos a rossz hírek, pletykák és rémhírek hallgatása nem hoz semmi jót a számodra. Rá fogsz jönni, hogy a tömegtájékoztatási eszközök arra specializálták magukat, hogy halálra rémítsenek!
Amikor ezt megérted, akkor csak a jó hírekre leszel vevő! Hidd el, ott vannak körülötted, és a jó hír jó hírt hoz!
Következetesen ragaszkodj legalább napi egy jó hírhez! Figyelj rá, hogy a barátaidnak, alkalmazottaidnak és kollégáidnak naponta legalább egyszer mondj valami jó hírt!
Tehát, terjessz jó híreket a környezetedben, a magánéletben és a munkahelyeden! Javasold a körülötted élő embereknek is ugyanezt! Vedd magad körül olyan emberekkel, akik jó hírek forrásai – és rövid időn belül nagy változást fogsz tapasztalni a munkádban és az életben!
HARMADIK SZABÁLY:
ŐRÜLTEN kezdj el reklámozni! Növeld a kinyúlásodat a piac felé! Ez szó szerint azt jelenti, hogy növeld a kiküldött kommunikációid számát az ügyfélköröd felé! 1000 darab promóciós anyagot küldesz ki egy héten? Küldj ki mostantól 3000-t! Költs kevesebbet a minőségre, de többet a mennyiségre! Nehéz időkben a legtöbb ember és cég befelé fordul, és csökkenti a kinyúlását a társadalom és a piac felé. Ne tedd ezt, mert ez egy végzetes hiba!
Meg kell dupláznod vagy tripláznod a reklámtevékenységeidet! Mi történne a cégeddel, ha stoppolnád a marketing és promóciós erőfeszítéseidet? Elbukna! És mi történik, ha megsokszorozod a promóciós tevékenységedet? A vállalkozásod nőni fog!
Nézz utána, mi volt valaha a legjobb promóciós akciótok! Melyik reklám hozta a legtöbb üzletet? Ismételjétek meg!!! Nem számít, hogy 1 vagy 5 évvel ezelőtt volt! Nézd meg, hogy melyik reklám volt a legsikeresebb és ismételd meg, DE NAGYOBB MENNYISÉGBEN! Szedd össze a pénzt, hogy megsokszorozd a kinyúlást a piac irányába! Természetesen takarékoskodj; költs kevesebb pénzt kevésbé értékes dolgokra! A céged viszont annak arányában fog növekedni, ahogy te (még mindig) létezel az ügyfeleid szemében. A promóció legyen az utolsó dolog, amit csökkentenél! Háromszorozd vagy még ennél is jobban növeld az aktivitásodat, azzal kapcsolatban, amit valaha is eredményesen reklámoztál!
Következtetés: csináld azt, amit a legtöbben nem csinálnak! Ússz szemben az árral! Csináld azt, amit Warren Edward Buffett (a világ jelenlegi számon tartott leggazdagabb embere – H.N.) javasolt nemrégiben egy interjúban a CNN számára: Amikor az emberek mohók akkor én aggódom. Amikor aggódnak, akkor én mohó vagyok!

Nincsenek megjegyzések: