Oldalak

2009. december 20., vasárnap

A kutya


Az ember hű társa...
A kutya az egyetlen olyan állat, amelynek eredeti élőhelye az ember által kialakított mesterséges élettér. Ezért a kutya már nem képes emberi segítség nélkül, visszavadulva önmagát fenntartani. Etológiai kutatások bizonyítják, hogy a kutya pontosan úgy kötődik a gazdájához, mint gyermek az anyjához.
Elgondolkoztató az a kijelentés is, hogy a kutya néhány tulajdonságában jobban hasonlít az emberre, mint más állatokra. Például a kutya, ha van választási lehetősége, kivétel nélkül mindig az embert választja, míg más állat - beleértve a macskát is - a saját fajtája egyedeit.

A kutya képes kommunikálni az emberrel, képes az ember lelkiállapotát olvasni, és annak megfelelően viselkedni. A kutya képes szomorú, fájdalmas "arckifejezésre". Ha gazdáját meredten bámulja, ezzel csak fel szeretné hívni magára a figyelmet, kérni szeretne valamit (falatkát, sétát).

A kutya gondolkodás nélkül életét adná az embernek; nekünk csak némi élelmet és szállást kell adnunk cserébe. Kutyát tartani különleges élmény, de komoly felelősség is.

Nincsenek megjegyzések: