Oldalak

2010. június 5., szombat

FAO kampány

A FAO éhezés elleni kampányt indít

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2010. május 11-én nagyszabású online kampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét: ma már több, mint 1 milliárd ember éhezik a Földön. (642 millió Ázsiában, 265 millió Afrika Szaharától délre eső részén, 53 millió Latin-Amerikában, 42 millió a Közel-Keleten, valamint 15 millió a fejlett országokban.)
A „The 1billionhungry project” (1 milliárd éhező projekt) sárga sípja, mint egy ikon, arra hívja fel és bátorítja az embereket, hogy az éhezés elleni tiltakozásukat kifejezve szimbolikusan fújják meg ezt a sípot.
Az online kampány felhívja a kormányokat, hogy az éhség felszámolását világszerte kiemelt ügyként kezeljék.
Jacques Diouf, a FAO főigazgatója, így nyilatkozott: „Mélységesen fel kell háborodnunk azon a szörnyű tényen, hogy embertársaink közül sokan még ma is szenvednek az éhségtől.”
„Ha ugyanígy érez, arra kérem, adjon hangot felháborodásának. Gazdagok és szegények, fiatalok és idősek, fejlődő és fejlett országok lakosai: mindenki fejezze ki felháborodását a világméretű éhezés miatt, azzal is, hogy a http://www.1billionhungry.org/ honlapon nevét adja az 1 milliárd éhező miatt folytatott kampányhoz” – kéri a főigazgató.
Az ENSZ a Millenniumi Fejlesztési Célokban (MDGs) fogalmazta meg a fejlődő országok megsegítését célzó feladatokat. Első célkitűzése (MDG1), hogy 2015-re az éhezők számát a felére csökkenti.
Elkeserítő és lesújtó tény, hogy a jelenlegi tendenciák szerint a közeljövőben nem várható az éhezők számának csökkenése, sőt annak további növekedésére kell számítanunk.
A FAO prognózisa szerint ahhoz, hogy a Földnek 2050-re a becslések szerint 9 milliárdot meghaladó népességét el lehessen látni élelemmel, a mezőgazdasági termelést 70 %-kal kellene növelni.
További információkat megtudhat a FAO hivatalos honlapján: (http://www.fao.org/news/story/en/item/42158/icode/ )
Kérjük, ha egyetért a felhívás céljaival, regisztráljon Ön is az éhezőkért!
FAO Magyar Nemzeti Bizottsága

Nincsenek megjegyzések: