Oldalak

2010. november 4., csütörtök

Adótervezés...

Így fizetheti a legkevesebb adót!

Az adótervezés nemcsak egy elvontnak tűnő tevékenység, melyet a cégtulajdonosok, vezető tisztségviselők jellemzően az alapításkor, vagy átszervezéskor űznek. A jó cégvezető minden évben akár már a törvényjavaslat benyújtásakor, de annak elfogadásakor mindenképpen elemzésbe és számolásba kezd. A 2011. évi adótörvények jó terepet nyújtanak arra, hogy átgondoltan és jogszerűen jelentős adót lehessen megtakarítani. Ebben a bejegyzésben néhány olyan 2011. évi személyi jövedelemadó változásra szeretném felhívni a figyelmet, amellyel akár sokat spórolhatunk – írja Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere, aki az adócsoport teljes körű vezetését látja el.

Sokan, különösen a magasabb jövedelműek, már várják a 2011. évi első bérpapírjukat és vele együtt a bankszámlán jóváírandó magasabb nettó összeget. Jól is teszik, de még jobban, ha minél több 2010-es bevételt próbálnak a jövő évre átcsúsztatni.

Az év végi bónusz már általában a magasabb adókulcs alá szokott esni, ami a jelenlegi szabályok szerint meghaladja a 40 százalékot. Ugyanez jövőre csak alig több mint 20 százalék. Ha nem ebből szeretnénk karácsonyi ajándékot vásárolni, akkor érdemes várni a jövő évig, hiszen az elvonások 100 ezer forintonként, akár 20 ezer forinttal csökkenhetnek, praktikusan ennyivel több marad a zsebünkben. Persze a mohóság itt is visszaüthet! Aki január elején utaltatja ki a 13. havi fizetését, vagy az előző évre járó jutalmat maga számára az még meg is lepődhet, hiszen még továbbra is a 2010-es szabályok szerint fogják tőle az adót levonni. A bűvös nap, ameddig türelemmel kell lenni: január 15. Ha ezután, akár január 16.-án utalja ki a munkáltató az előző évre járó pluszjuttatásokat, akkor az már az új kedvezőbb szabályok alapján adózik – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Az előzőekben leírtakra nemcsak a cégvezetők és a magas jövedelműek esetében érdemes figyelemmel lenni. Az új szabályok okos alkalmazása, akár olyan többgyermekes családok számára is előnyt jelenthet, amelyek várhatóan nem tudják a családi adóalap kedvezményüket teljes egészében kihasználni a jövő évben. Számukra minden összevont adóalapba tartozó bevétel átcsúsztatása a jövő évre nyereséget jelenthet.

Az elkülönülten adózó jövedelmek esetén szintén jelentős adóelőnyt lehet abból elérni, ha a bevételeket csak a 2011-es adóbevallásban kell megjeleníteni. Az eddigi 25, illetve 20 százalék helyett 16 százalék lesz az általános adókulcs, mely csak egy esetben jelent adóemelést. A tőzsdén forgalmazott értékpapírok után eddig csak 10 százalék adót kellett fizetni. Minden más esetben 9, illetve 4 százalékponttal lesz alacsonyabb a 2011. évi személyi jövedelemadó.

Mindezek alapján érdemes 2011. január 1-jéig várni például a még ki nem fizetett osztalék átutalásával, az adóköteles ingatlan eladásával, vagy éppen az üzletrészünk értékesítésével. Szintén jobban meg fogja érni adó szempontból a részvényeiket a magánszemélyeknek január első kereskedési napjain eladni, mintsem a két ünnep között – tanácsolja Hegedüs.
Forrás: RSM DTM - Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések: