Oldalak

2010. november 8., hétfő

Ágazati hírek

Gabona:
- A Magyar Pékszövetség által rendezett megbeszélésen elhangzott, hogy kevés a liszt Magyarországon, ezért jövő év elején már importra szorulhatunk. A liszt jelenlegi ára 95 Ft/kg, az aratási szezon előtt viszont még csak 52 Ft/kg volt; szakértők szerint tavasszal akár 150-160 Ft/kg-ra is felemelkedhet a liszt ára. Mivel egy kg kenyér előállításához 0,76-0,78 kg lisztre van szükség, ezért a liszt drágulása maga után vonja a kenyér áremelkedését is.
- Jász-Nagykun-Szolnok megyében az idei sok csapadék (október végéig 748 mm hullott) miatt a károsan átázott talaj hátráltatja a betakarítást és az ősziek vetését is: október végéig a 28 ezer hektár kukoricából még csak 16 ezer hektárt takarítottak be és a 123 ezer hektár tervezett őszi búzából mindössze 67 ezer hektáron végeztek a vetéssel.
Zöldség-gyümölcs:
- Az Európai Bizottság a szegedi paprikát felvette a "védett származási helyen előállított termékek" listájára, ami azt jelenti, hogy szegedi paprika néven nem lehet forgalomba hozni olyan terméket, amely nem a megjelölt térségből származik.
- A cesenai Macfrut Nemzetközi Zöldség- és Gyümölcstermelő régiók első nemzetközi fórumán - amelyen Magyarország is képviseltette magát - 10 pontból álló nyilatkozatot fogadtak el a szektor fejlesztése érdekében; ezek közül a legfontosabbak:
* a termelői szerveződések és szövetségeik támogatása és fejlesztése,
* a kereskedelmi kapcsolatok átláthatósága, a termelői érdekek hatékonyabb védelme érdekében,
* a szektor promóciója egy kiépítendő közösségi hálózaton keresztül,
* egy európai piaci figyelőrendszer felállítása és
* az export - szabályozott - támogatása.
- A II. Fruit Attraction zöldség-gyümölcs szakkiállítást Madridban rendezték meg a közelmúltban.
Szőlő-borágazat:
Tokaj-hegyalján közepes lett az idei szőlőtermés, de több aszú termett a múlt évinél.
Tejágazat:
- Az idei 22 Ft/liter tervezett támogatásból a gazdák eddig 5,5 Ft/liter támogatáshoz jutottak.
- Az AKI adatai szerint a tejfeldolgozók ez év augusztusában átlagosan 134 Ft/liter áron adták a feldolgozott tejet a kereskedelemnek; a fogyasztók viszont átlagosan 254 Ft/liter áron jutottak a tejhez.
Sertéságazat:
- Dániában "szupermalac" nemesítéséhez kezdtek csúcstechnológia és DNS-tesztek alkalmazásával; cél: a minőség javítása és a hús-előállítási ciklus 30%-kal történő lerövidítése.
- Tovább folytatódik a sertéságazattal kapcsolatos körinterjú, ezen a héten Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke fog nyilatkozni az AgrárHírek.hu-nak. (Ehhez kapcsolódik honlapunk kérdése: Ön szerint milyen nagyságrendben csökkenhet a sertésállomány idehaza? Kérjük, Ön is szavazzon!)
Baromfi:
Oroszország tilalmat vezet be a mélyhűtött baromfihús gyártására és forgalmazására 2011-től; az összes baromfi felhasználásnak jelenleg mintegy 25%-a származik importból és a teljes mennyiség mélyhűtött állapotban érkezik az országba.
Bioenergia:
- Az európai fapanelgyártók szerint munkahelyeket veszélyeztet a biomasszára épülő energia szektor növekvő aprófaigénye, mivel ezáltal a fapanelgyártóknak kevesebb alapanyag jut. Elégetve 1 tonna faapríték 118 eurót ér, feldolgozva viszont tonnánként több mint ezer eurót termel az európai gazdaságnak.
- Piaci elemzők szerint a 2007/2008-as gazdasági évben kialakult feszültség az élelmiszeripar és a bioüzemanyag-előállító ipar között újra kialakulhat a közeljövőben a mezőgazdasági és élelmiszerárak nagymértékű árnövekedése, valamint a gabona- és olajosmag-készletek csökkenése miatt.
(f: AgrárHírek)

Nincsenek megjegyzések: