Oldalak

2010. november 8., hétfő

Jeremie - Kockázati tőke...

Továbbra sem könnyű kockázati tőkéhez jutni

Lassan bontakozik ki az innovatív kkv-kat kockázati tőke révén segíteni kívánó, az uniós JEREMIE-forrásokra alapozott program. Eddig a rendelkezésre álló összes tőke 3,6 százalékát fektették be.

Az uniós JEREMIE-forrásokra alapozó Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram célja a tőkepiac és a kis- és középvállalkozói szektor párhuzamos fejlesztése. Ezt magán- és állami befektetők részvételével létrehozott, közös kockázati tőkealapok és azok üzleti alapon történő működtetésén keresztül éri el.

Két alap, hat cég
Az uniós forrásból a pályázók közül nyolc alapkezelő nyert el egyedileg 2,8-5 milliárd, összesen 31,5 milliárd forintot, így a tőlük megkövetelt saját forrásokkal is számolva közel 45 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy befektessék fejlődni képes és akaró kkv-kba. Az eltelt majd' egy év alatt ebből alig több, mint 1,6 milliárd kelt el, ami a rendelkezésre álló tőke 3,6 százaléka.

Eddig mindössze két alapkezelő adta hírül, hogy megtörténtek náluk az első befektetések. A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - pontosabban a Primus III. Alap - először a telemarketing., ügyfélszolgálati és egyéb call center-szolgáltatásokat nyújtó Comforce Kft.-be szállt be 170 millió forintos tőkével (lásd Piac & Profit, 2010/7-8. szám), majd egy magyar fejlesztésű, nemzetközi elismeréseket kiváltó diagnosztikai technológiát kidolgozó orvosi diagnosztikai vállalatba 400 millióval. Szeptember eleji hír, hogy az alapkezelő 190 millió forintot fektet be egy induló innovatív vállalkozásba, az AdFit Kft.-be, amely egyenlegközlő, tranzakciós dokumentumokon személyre szabott marketingüzeneteket és hirdetéseket helyez el olyan magánszemélyek számára, akik korábban beleegyeztek a személyre szabott ajánlatok fogadásába.

A DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. szeptember közepére választotta ki első befektetési partnereit, hármat három iparágban: egy innovatív ipari automatizálási rendszerek fejlesztésére és gyártására létrehozott vállalkozásra 315 millió forintot fordít, egy biotechnológiai vállalkozás 340 milliós invesztíciót, egy orvostechnikai eszköz- és berendezésgyártásra létrehozott cég pedig 200 millió forintos tőkeinjekciót kap. Mint azt dr. Erdei Sándor, a társaság igazgatóságának elnöke elmondta, a következő hónapokban további befektetésekben gondolkodnak, továbbra is jellemzően innovatív, technológiaintenzív iparágakba, illetve olyan vállalkozásokba, amelyek globális terjeszkedésben is érdekeltek. A mostani befektetéseik egyike is már a működés elejétől három kontinensen kíván megjelenni termékeivel.

A lehetőség felkeltette a kkv-k figyelmét, egyre többen érdeklődnek az alapkezelőknél, hogy miként tudnának az alapokból pénzhez jutni. Ami biztos: nem könnyen. Ami bizonytalan: vajon hány további vállalkozás tud megfelelni a befektetők nagyon kemény és sokszor szubjektív elemeket is tartalmazó elvárásainak? Mert nem elég megfelelni a program feltételeinek: a befektetés csak akkor valósul meg, ha az innovatív kisvállalkozás vezetőinek sikerül meggyőzniük az alapkezelő szakembereit arról is, hogy nem csak papírra vetni voltak képesek egy remek üzleti tervet, de emberileg is alkalmasak arra, hogy azt megvalósítsák.

JEREMIE-feltételek
Csak az a vállalkozás kaphat pénzt a JEREMIE-forrásból, amely:
■ Magyarországon bejegyzett, a 2004. évi XXXIV. törvény szerint mikro-, kis- vagy középvállalkozás,
■ székhelye a Magyar Köztársaság területén van,
■ korai (magvető és induló) vagy növekedési életszakaszban tart,
■ a befektetési döntés meghozatalához viszonyítva öt évnél nem régebben alapították,
■ nettó évi árbevétele (anyavállalataival együttesen) egyik üzleti évben sem haladta meg a 1,5 milliárd forintot,
■ üzleti tervei jól átgondoltak és ígéretesek,
■ vonzó, jól fejlődő iparágban működik,
■ várhatóan teljesíteni tudja a magasabb hozamelvárásokat,
■ nincs lehetősége banki forrásbevonásra (például tőkeszegénység, a projekt jellege, kockázatai, fedezetek hiánya miatt),
■ és kész megosztani a társaság tulajdonjogát.
Nem nyújtható támogatás:
■ a nehéz helyzetben lévő vállalkozások megmentéséhez és szerkezetátalakításához nyújtott állami támogatásokról szóló közösségi iránymutatás szerinti nehézségekkel küzdő vállalkozásoknak,
■ a hajógyártásban, valamint a szén- és acéliparban tevékenykedő vállalkozásoknak,
■ a pénzügyi ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak. A befektetett összeg nem használható fel:
■ hitel- és eszközalapú finanszírozás kiváltására,
■ kereskedelmi (azaz ingatlanértékesítési) célú ingatlanfejlesztési tevékenység finanszírozására,
■ részesedésszerzésre egyéb cégekben.
Egy kedvezményezett számára – ideértve a valamely kedvezményezett, illetve azonos személy(ek) vagy vállalkozás(ok) ellenőrzése alatt álló vállalkozásokat is – egy 12 hónapos időszak alatt maximum 1,5 millió euró adható, és legfeljebb három egymást követő évben. A befektetés formája lehet tőkefinanszírozás (részesedésszerzés), valamint pénzkölcsön. Az egy kedvezményezettnek nyújtott pénzkölcsön együttes összege azonban nem haladhatja meg az e kedvezményezettbe befektetett tőke összegét, továbbá a folyósított összes pénzkölcsön együttes összege nem haladhatja meg a mindenkori befizetett jegyzett tőkéje 25 százalékát.
(f: CégBlog)

Nincsenek megjegyzések: