Oldalak

2010. november 9., kedd

Lehet-e ügyvezető, akinek korábbi cégét felszámolták?

Az összeférhetetlenségi szabályokat a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény tartalmazza.
23. § (3) A gazdasági társaságnak megszüntetési eljárás során való törlést követő három évig nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, aki a törlést megelőző naptári évben a gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő volt.
(4) Nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, akinek - mint a felszámolással megszűnt gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőjének vagy legalább többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tulajdonosának - felelősségét a felszámolás során ki nem elégített követelésekért a bíróság a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerinti eljárásban jogerősen megállapította, és a jogerős bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettség alapján a fizetési kötelezettségeit nem teljesítette. A tilalom hatálya a vele szemben lefolytatott végrehajtási eljárás eredménytelenségétől számított öt év.
Az előbbi /3/ bekezdés szerinti tilalom nem felszámolási eljárásra vonatkozik, hanem megszüntetési eljárásra, tehát ez egy külön eljárás.

A /4/ bekezdés szerinti feltétel pedig a természetes személlyel szembeni, a személyes felelősségét jogerősen megállapító bírósági ítélet meglétét írja elő - ha ilyen nincs, akkor a természetes személy akkor is lehet ügyvezető, ha a korábbi cégét felszámolták.(f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: