Oldalak

2010. június 1., kedd

FÁP...

Felelős Állattartás Program
Mindenkinek, aki kisállatot vesz magához számolnia kell azzal, hogy egy élőlény nem játékszer. Nem lehet visszaadni, ha mégis más színű lenne az elképzelésünk, nem lehet leadni, ha nyaralni megyünk, nem lehet őt több napra egyedül hagyni, szóval egész életstílusunkat hozzá kell igazítani. Etetni, itatni, gondozni kell őt és évente többször állatorvosi kontrollra vinni. Mivel kedvenceink nem tudnak beszélni - ha bajba kerülnek, nem tudnak segítséget kérni -, így nekünk kell előre gondolni az ilyen helyzetekre is.

Egy kisállat tartása rengeteg örömmel ajándékozza meg az embert és kutatások szerint kedvenceink rendkívül kedvező hatással vannak egészségünkre is. A kisállattartók jobban tűrik a stresszt és általánosságban egészségesebbek, mint állatot nem tartó embertársaink. Ugyanakkor előre számolnunk kell azzal is, hogy kis társaink nem csak örömet, hanem átlagban 10 évig tartó folyamatos lekötöttséget és felelősséget is jelentenek. Egész életünket úgy kell szerveznünk, hogy abban kedvenceinknek részük legyen. Ezért egy állat befogadása nem történhet meggondolatlanul. Gyermekünknek csak akkor vegyünk kisállatot, ha biztosak vagyunk benne, hogy rábízhatjuk a gondozását, vagy amennyiben ő ezt nem tenné meg, mi vállalni tudjuk helyette a feladatot. Lakótelepi lakásba csak olyan kisállatot vigyünk, akinek az igényeihez az ilyen környezet megfelel és nem lesz folyamatos konfliktusforrás a szomszédokkal. Általában a lakásban tartott kutyák még jobban igénylik a gazdi társaságát, figyeljünk erre oda. Bár a kutya ugatása miatt senki nem jelenthető fel Magyarországon, törekedjünk a békés egymás mellett élésre szomszédainkkal.

Kisállataink – talán még jobban mint gyermekeink – ki vannak szolgáltatva nekünk. Ez óriási felelősséget ró ránk. Ezerféle betegség leselkedik rájuk, ami ellen a lehető legteljesebb védelmet kell nekik adnunk ahhoz, hogy sokáig mellettünk maradhassanak. Ma már a felelős állattartás alapja, hogy bármilyen kisállatunk is van, azt rendszeresen vakcináztassuk a fertőző betegségek ellen, rendszeresen (évente 4 alkalommal) féregtelenítsük, folyamatosan védjük a külső élősködők (bolha, kullancs, fülatka, szőrtüsző-atka) ellen és gondoljunk arra is, hogy esetleg elveszhet, ezért lehetőleg még az első oltási sor beadásakor chipeztessük be állatorvosunkkal.

Nincsenek megjegyzések: