Oldalak

2010. június 1., kedd

Parlagfű...

Parlagfű-felmérés
Ez az áttekintő kimutatás a 2008. évi XLVI. Tv. végrehajtása keretében készült.
A parlagfű-veszélyeztetettségi térkép az ország településeit mutatja, aszerint osztályozva, hogy milyen mértékű a parlagfű-fertőzöttségük, A MePAR blokkok esetén pedig szöveges kereső áll rendelkezésre a kiválasztott blokk parlagfű veszélyeztetettségének a megtekintésére.  
A közérdekű védekezések térkép a megyéket és a településeket mutatja, aszerint, hogy mekkora területen rendelték el a közérdekű védekezést a hatósági eljárás során. A térképek pontos bemutatását, leírását a következőkben ismertetjük.
Parlagfű veszélyeztetettségi térkép
A kimutatás a 2009-es évben helyszíni ellenőrzés vagy távérzékeléses felmérés keretében parlagfüvesnek talált területeket mutatja be.
A távérzékeléses felderítés során űrfelvételeket és helyszíni felmérésből származó adatokat használunk fel. A helyszíni adatok részben a földhivatalok helyszíni ellenőrzéseinek eredményeiből származnak. A hagyományos felderítésből származó adatokat a Földmérési és Távérzékelési Intézetben egy korszerű technika, a távérzékelés alkalmazásával egészítjük ki. A mezőgazdasági területeket, – beleértve az erőforrások korlátai miatt hagyományos felderítéssel „be nem járható” területeket is – nagyfelbontású űrfelvételek kiértékelésével vizsgáljuk meg. A műholdas felderítés a mezőgazdasági területeken alkalmazható, így csak ezekről tartalmaz adatokat a térkép. Az oldalon tájékoztató jelleggel információt kaphatunk arról is, hogy a parlagfű-fertőzés a MePAR (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) mely fizikai blokkjait érinti.
A felderítés távérzékeléses eredményei egyrészt a tartósan elhanyagolt, jelenleg mezőgazdasági művelés alatt nem álló úgynevezett „parlag”-területek, másrészt a betakarítás után elgyomosodott, parlagfűvel elfertőződött kalászos-tarlók felmérésén alapulnak. A parlagterületeken a leggyakrabban előforduló parlagfű mellett más allergén gyomok is megjelennek nagy számban. A kimutatásban az elhanyagolt területek mellett az elgyomosodott kalászosgabona-területek is szerepelhetnek. A parlagfüves kalászos-tarlók nagy kiterjedésű foltjai igen jelentős pollen-terhelést eredményeznek.
Olyan térképet készítünk folyamatosan, amely megbízhatóan mutatja meg a fertőzött területeket. Ez a földhivatali szakemberek helyszíni ellenőrzését, a pontos földi bemérés munkáját segíti, és összességében a fertőzött területek országos felderítését jelentősen növelni fogja. A helyszíni ellenőrzés során a fertőzöttnek talált területek esetében a hatóság elrendeli közérdekű védekezés keretében a terület parlagfű-mentesítését, a földhasználó pedig köteles a költségek megtérítésére.
A távérzékeléses felméréssel – céljának és technikai feltételeinek megfelelően – a 0,8 ha-t meghaladó, 2009-ben parlagfűvel fertőzött foltokat kerestük meg a települések külterületein. Ez a kimutatás tehát nem a kis foltokra, az út menti parlagfüves sávokra fókuszál, hanem a nagy területű, jelentősebb pollenterhelést eredményező fertőzött területeket veszi számba.
A feldolgozás az elhanyagolt területek és a kalászos-tarlók vonatkozásában csaknem teljes az ország területére. A kimutatott parlagfüves terület összesen 23 000 ha. A feldolgozásban nem vettek részt a külterülettel nem rendelkező települések.
A 2009-es veszélyeztetettségi kategóriák a külterületi parlagfüves terület aránya szerint:
A veszélyeztetettségi kategória (2009)
Településnél
Blokknál
Alig
0-1 ezrelék
0-2 %
Enyhén
1-3 ezrelék
2-8 %
Közepesen
3-10 ezrelék
8-33 %
Erősen veszélyeztetett
10 ezrelék felett
33 % felett
Parlagfű elleni közérdekű védekezés elrendelése
A kimutatás a hatósági eljárást is követő Parlagfű Információs Rendszer (PIR) adatai alapján készült. A külterületen lefolytatott hatósági eljárások, kivétel nélkül a FÖMI által üzemeltetett PIR felületén keresztül folynak, így a közérdekű védekezés elrendelő határozatokat is ezen belül rögzítik és hozzák létre. Közérdekű védekezést azonban nem minden parlagfüves terület esetén lehet elrendelni. Amennyiben a terület nem kultúrnövénnyel fedett, a védekezésnek nincs akadálya, azonban ha van kultúrnövény, és annak állapota megfelel a törvényben leírtaknak (2008.évi XLVI. Tv. 50§ (7)), a kötelező védekezés elrendelése nem lehetséges, a hatóság csak bírságot szabhat ki a terület használójára. Térképünk csak azon területek adatai alapján készült, ahol a hatóság elrendelte a közérdekű védekezést. A térkép nem az ország parlagfű fertőzöttségét mutatja!
Annak érdekében, hogy a települések, illetve megyék adatai összehasonlíthatóak legyenek, nem csupán a településeken elrendelt közérdekű védekezés által érintett összterületet jelenítettük meg térképünkön, hanem ezeket a területeket a település azon területéhez viszonyítottuk, ahol a terület jellegét tekintve a parlagfű előfordulhat. Az ingatlan-nyilvántartás kategóriái, művelési ágai közül a következőket vettük figyelembe: szántó, kert, szőlő és gyümölcsös.
Térképeink bemutatják, hogy az egyes településeken a többi településhez viszonyítva milyen mértékű a közérdekű védekezés elrendelés, illetve térképeinkre kattintva megtekinthetik továbbá azt is, hogy az ország megyéiben, településein 2009-ben összesen mekkora területen rendeltek el közérdekű védekezést.
Kérjük, hogy ha a 2008. évi XLVI. Tv -ben megfogalmazott feladatoknak a Földmérési és Távérzékelési Intézetre eső részfeladatára, vagyis a távérzékeléses felderítésre vonatkozóan segítő észrevétele, javaslata van, azt a e-mail címre küldött levéllel tegye meg. Egyéb esetben a fórum áll rendelkezésére.

Nincsenek megjegyzések: