Oldalak

2010. november 7., vasárnap

Ingó dolog bérbadása - áfa szempontból

Az áfatörvény az ingó termék bérbeadására az általánostól eltérő, különös szabályt nem tartalmaz, így az az általános (25%-os) adómértékkel adóköteles. Az ingó termék bérbeadásához kapcsolódó bizonylatolási, adófizetési és bevallási kötelezettséget is az általános szabályok szerint kell teljesítenie az adóalanyoknak.

Az ingó termékek bérbeadása során érdemes figyelemmel lenni ugyanakkor arra, hogy egyes termékek adóköteles bérbeadása számos esetben feloldja a termék beszerzéséhez, bérbevételéhez kapcsolódó tételes adólevonási tilalmat. Például adólevonási tilalom vonatkozik a személygépkocsi, a 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár (vtsz. 8711-ből), a jacht (vtsz. 8903.) és az egyéb víziközlekedési eszköz (vtsz. 8903.) beszerzését terhelő, valamint a bérbevételük során előzetesen felszámított adóra. Azonban, ha az adóalany a fenti közlekedési eszközöket igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosítja, hogy azokat bérbe adja, akkor a beszerzésükhöz vagy bérbevételükhöz kapcsolód adó levonhatóvá válik. A túlnyomó rész teljesülését az adóalanynak kell igazolni, ezért olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből egyértelműen, megbízhatóan és folyamatosan látható, hogy teljesül-e a levonási jog feltétele.

A fentieken kívül az adólevonási tilalom alóli mentesülésre jó példa lehet még a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó beszerzések (kivéve üzemanyag), igénybe vett szolgáltatások áfája, melyre ugyan tételes levonási tilalom vonatkozik , de a személygépkocsi-kölcsönzéssel (bérbeadással) foglalkozó adóalany a kölcsönbe adott személygépkocsik tekintetében levonásba helyezheti azokat . (f: Adónet.hu)

Nincsenek megjegyzések: