Oldalak

2010. január 12., kedd

Beruházások átadása 1.

MIRE ÜGYELJÜNK AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK ÁTADÁSAKOR?!
• Az első építéssel kapcsolatos kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős építési engedély hiteles másolatát, vagy az illetékes építésügyi hatóság igazolását arról, hogy a tevékenység nem építési engedélyköteles.
• Engedélyköteles tevékenység esetén az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell a jogerős hatáskörrel rendelkező építési hatóság engedélyét a létesítmény használatba vételéhez ( használatbavételi engedély).
• Építési beruházás esetén építési műszaki ellenőr alkalmazása és építési napló vezetése akkor is kötelező, ha a beruházás nem építési engedélyköteles.
• Az elszámolni kívánt tételeknek az MVH építési normagyűjteménye szerinti megbontásban szerepelniük kell az építési naplóban. Felmérési naplót is célszerű vezetni.
• Az utolsó kifizetési kérelemhez mellékelni kell az üzemeltetéshez szükséges szakhatósági engedélyt, valamint az építési (létesítési) engedélyköteles beruházások esetén a művelet befejezését igazoló hatósági (használatbavételi, forgalomba-helyezési, üzemeltetési) engedélyt is.
• A támogatási kérelem eredeti műszaki tartalma a hatóság kötelező előírásainak teljesítése érdekében módosítható. A módosító kérelemhez az ügyfélnek mellékelnie kell a hatóság kötelező előírásait igazoló dokumentumot.
• A kifizetési kérelmek összeállításánál figyelembe kell venni a támogatási kérelemben beadott költségvetési tervet, illetve a támogatási határozatban az MVH által támogatott elemeket. A számlához érdemes számlarészletezőt csatolni, ami tartalmazza az elszámolni kívánt tételeket az MVH Építési Normagyűjteményének megfelelő bontásban.
• Abban az esetben, ha olyan tételre kaptunk támogatást, ami nem szerepel az MVH ÉNGY-ben (ezt a támogatási kérelemben “Építési C” betétlapon szerepeltettük), az elszámolni kívánt elemhez két árajánlatot kell csatolni.
• Az igénybe vett beruházási támogatás összegét a kettős könyvvezetésre kötelezett ügyfeleknek tőketartalékba (lekötött tartalékba) kell helyezniük, nem kettős könyvvezetésre kötelezett ügyfeleknek az egyéb bevételek között kell elszámolniuk a könyvelésükben.
• A tájékoztatásra és a nyilvánosságra vonatkozó rendelkezések értelmében, a támogatással megvalósított beruházáson és eszközein az 1974/2006/EK rendelet szerinti szlogent és EU-logót, valamint az ÚMVP lógóját fel kell tüntetni.
• A beruházási támogatással létrejött vagy megszerzett vagyontárgyra (ingó, ingatlan) az ügyfél köteles legalább az üzemeltetési időszak tartamára törés, tűz és elemi csapás kockázatokra 25 %-nál nem több önrészt tartalmazó kártérítési vagyonbiztosítást kötni.

Egy “pályázat” a támogatási kérelmek beadásához szükséges anyagok összeállításától az üzemeltetési kötelezettség végéig tartó folyamat, amelynek egyes elemeit (tervező, költségvetés készítő, gépforgalmazó, építési vállalkozó) össze kell hangolni.

Nincsenek megjegyzések: