Oldalak

2010. január 29., péntek

Válság közben - után?

Válság után – környezeti káosz
A válság nem hirtelen és azonnal érkezett. Valahogy úgy képzeljük sokan, hogy a tőzsdei mutatók mélyen vannak, de lassan majd feljebb lépnek.
Ki kell ábrándítsunk mindenkit: a mutatók egész jól állnak, most is. Ám minél tovább állnak peckesen és minél később derül ki, hogy a mutatók mögött nem olyan fényesen áll a gazdaság, a vagyon, vagyis nincs kellő fedezet, annál nagyobb lesz a változás. Benzinárakban és az élelmiszer összegében mérjük ezt, de itt szenvedésről, komoly problémáról van szó. A válság után azonnali felemelkedésben reménykedni naivitás. Talán megnyugtat minket ez a szertelen felfogás, de valójában nem igaz…
A válság arra is rákényszeríti az ipart, a termelést, hogy egyre olcsóbban árulja ugyanazon termékeiket, merthogy verseny van és az erősebb kutya… marad életben. Hogy egyre gyorsabban és egyre olcsóbban termeljen – ez a cél. Ha bemégy egy élelmiszerboltba, ugyan hány terméken találod a nyomokban szóját tartalmazhat kifejezést? Miért? Mert tartalmaz is, mert, olcsó de a környezetet elpusztító, agresszív növény! Mégis tömegnövelő. Génmódosított verzióban egész pofás. Mellékhatásait pedig ismerjük.
A válság után talán kis felemelkedő szakasz következik, de ez csak az erőgyűjtésre elég. Borzalmas adatok láttak napvilágot a Föld pusztulásáról. A termőföldek hétrő hétre fogynak az oktalan állattartás illetve a talaj romlása, az elsivatagosodás végett. A sivatag évről évre közelebb kúszik a városokhoz. Így tapasztalják ezt Afrikában, de Ausztráliában is.
Ha te mindebben szeretnél megélni, akkor környezetbarát megoldást és munkát kell találnod, különben a saját üzleted is bedőlhet néhány éven belül a környezeti katasztrófák sodrában. E mellett érdemes olyan dolgokkal foglalkoznod, ami a környezeti katasztrófákban is segítség, ami szükséges.
A Maslow piramis alja: 5 fő terület
Na de mire lesz szükséged, hogyha az emberek 20-30 %-a munkanélkülivé válik? Hogyha az anyatermészet majd tombolásba kezd a sok elnyomás végett? Természtesen a Maslow piramis alján található együtthatókra. Az élet alapvető fenntartásához, először is víz, majd élelem, azután pedig hajlék és tüzelő szükséges, a testhő fenntartásához, a főzéshez. Ehhez járul a speciális orvoslás.
Tudásodat érdemes ilyen egyszerű gyakorlati téren bővíteni.
Ma hazánkban is, de szerte a fejlett országokban jellemző, hogy az emberek igen nagy hányada az ún. szolgáltatási szektorban szeretne tevékenykedni. Egyre kevesebben foglalkoznak termeléssel, mezőgazdasággal. Az állattartás egy-egy multi kezében összpontosul, kevesebb a hagyományos háztáji gazdálkodás.Az ipari szektorban is gépekre, mechanikus tevékenységek végzésére van szükség és az emberi erő értéke elveszett. De a csökkenő GDP, az egyre értéktelenebb jövedelem hatására egy általános és fokozatos, viszonylag lassú elszegényedés következik be. Ugyan kinek van szüksége majd egy katasztrófaszerű állapotban marketingesre, újságkihordóra, hirdetésszervezőre, vagy bizsu eladóra? Érdemes tudásodat ezért kétkezi és bölcs ismertekkel is bővíteni.
A gazdaság felfuttatása – 10 % nonprofit
Ahhoz, hogy kicsit felpörögjön az életed és emberhez méltóan élj, lehetsz vállalkozó vagy alkalmazott... Ugyanakkor tudnod kell, hogy ez nem minden kötelességed. A te munkád a te céged rólad szól, esetleg közvetlen környezetedről. A gazdaságot természetesen minden jól működő, becsületesen adózó cég erősíti, mégis amikor kezd cafatokra szétesni ez a modern kuszaság, amit ma gazdaságnak neveznek, érdemes visszaépíteni, restaurálni az omló tartópilléreket. Ehhez jó, hogyha némi ingyen munkát is vállalsz.
Ez pedig az ország építése, közösséged renoválása. Lényege, hogy nincs szükség kiadásra, mert ingyen segítesz, de a feladat el van végezve. Ez lehet az óvoda kertjének felásása, lehet a helyi művelődési házban egy program szervezése vagy egy alapítvány honlapjának megtervezése. Valamit mindig végezz, segíts környezeteden, így ők is segítenek majd rajtad. Ha ez a világlátás megfogan, akkor sok-sok kéz segít abban, hogy az egyedül végzett munkádnál több legyen és gyorsabb tempóban történjen a fejlődés. Ez az összefogás legegyszerűbb formája. A taoista tanok mélye: mindenki a saját háza táján kezdje el.
Arányaiban munkád 10 %-át fordítsd erre az első években és később akár már 5% is elegendő.
Egyedi sajátosságok, tehetség
Persze felmerül, oké, de miből lehet meggazdagodni és bőségesen, jólétben élni?
Többnyire agyalunk kereskedelmen, vállalkozásokon, ügyeskedéseken, és ki tudja hányan törpölnek akár tisztességtelen üzleteken a bajszuk alatt? Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy mindig abban lehetünk sikeresek, amely feladatot nekünk szánta az Ég. Ezt kell megtalálni, a szerepünket, életfeladatunkat. A folyamatban az értelem megtalálása is fontos.
Kérdés: Mit érzel magadénak? Ki vagy Te? Mi a Te feladatod?
Pl. lehetsz te elképzelésed szerint színész, lehet ez életed értelme, de a színészet mellett nem árt, ha kitanulsz valamilyen kézzelfogható, gyakorlati mesterséget is arra az esetre, ha éppen nem lenne szükség színházra. A ma divatos mesterségek jó része hiába szól a féktelen szórakoztatásról, örömszerzésről vagy éppen bankók szaggatásáról, valójban a jóléti társadalom kérészéltű fénypontjai, amik csak ideig óráig lehetnek erősek.
Vállalkozás, munkavállalás, összefogás
Bármibe is fogj, lehetsz alkalmazott vagy önmagadnak munkakört teremtő vállalkozó, akár lehetsz azon ritka, kivételesen szerencsés személyek egyike, akik képesek céget alapítani. Ugyanakkor tudnod kell, hogy egyedül semmi sem megy. Érdemes összefognod másokkal és nem szeparáltan egyediségedet és extremitásodat hirdetve, hanem szerényen és együttműködve építgetni szférádat. Vagyis hivatásodat, amiben mozogsz és életteredet, amelyben megpihensz, feltöltődsz. Érdemes elgondolkodnod a négy alapkőről: ivóvíz-élelmiszer-menedék-tüzelő (az ötödik kevesek útja), amelyre mindig, minden körülmények között szükség lesz.
A régi mondás, mely szerint minden faluban található legalább egy templom és mellette egy kocsma - kiegészül azzal a felvetéssel, hogy no és persze egy: vegyesbolt.
Tudd azt is, hogy a kereskedelem a kézről kézre adás, áldásos és okos ötlete a gazdaságnak. A kereskedés munkavégzés, amely folyamat egy kötélhez hasonlatos, amit egyszerre sokan húznak. Ahány kéz, annyi húzza e kötelet, annyi éhes szájat képes csak ez az egy zseniális, és briliáns folyamat fenntartani, betömni. Ugyanakkor nagy árrések, a valótlanul sok kézen való átvándorlás megdrágítja a terméket, amit beszerzel és végül igen borsos árat fizetsz egy falatka kenyérért is. A gazdaságot csak rontja, hogy a sok megetetett száj munkavégzése mögött azonban nincs kitermelt, valós érték. A kereskedelem értékét a divat és szükség határozza meg, ami azonban egy kritikus időpontban a valós értékekre fog minket kényszeríteni. Mielőtt munkába állsz, használd a fejed.
Szükség van Rád? Munkádra? Van értelme?
Végezetül egy örök tanács: Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes!

Nincsenek megjegyzések: