Oldalak

2010. január 14., csütörtök

A vállalkozás indítása

Az első napok
A kezdő vállalkozásokra jellemző, hogy az indulást követő első napokban nagy a kapkodás és olykor nem a megfelelő dolgokra összpontosítanak a tulajdonosok. Összeszedtünk néhány gyakorlati ötletet erre az időszakra:
Nem kell iroda!
Miért bérelnél bármit is az elején, amikor még a nappalidból is simán elvezeted a céget? Felesleges utánajárás, és az első 1-2 hónapban valószínűleg csak pénzkidobás lesz.
Találj egy jó nevet!
A vállalkozók nagy része sajnos nem fektet elég időt és energiát abba, hogy megtalálja a legjobb nevet a vállalkozása számára. Pedig megéri azt a néhány órát: témábavágó cikkek olvasgatása, ötleteink tesztelése másokon, kiülés a kertbe egy üveg bor társaságában. A név igenis fontos! Később meg már baromi nehéz lesz megváltoztatni.
Kerüld a nagyképű, ám ideálisnak tűnő munkaerőt!
A kezdeti időszakban nem feltétlen véleményformálókra van szükséged, hanem inkább végrehajtó munkatársakra. Hogy el tudj indulni, sokkal értékesebb számodra egy olyan kolléga, aki teszi a dolgát, mint egy olyan, akit csak azért alkalmaznál, mert jó ötletei vannak. Ötleteid neked is vannak!
Ne akarj minden apróságon spórolni!
Hidd el, nem érdemes időt fecsérelned arra, hogy megtaláld a legolcsóbb nyomtatópapírt a városban, vagy vegyél rosszabb minőségű irodaszereket, csak mert pár forinttal kevesebbe kerül. Az időd drága! Amíg pár ezer forint spórolása érdekében a fél napod plusz beszerzéssel töltöd, addig végezhetnél valós bevételtermelő munkát is.
Teremts értéket!
Legtöbben ezt felejtik el. Kijönnek egy átlagos, tucat szolgáltatással vagy termékkel és még évek múlva is a fennmaradásért küzdenek majd. Minél több értéket közvetítesz, annál sikeresebb leszel hosszú távon. De ezt már az első napokban el kell kezdened! Adj minél többet, de kérd is el az árát!
Egy valamit nem érdemes figyelmen kívül hagynod az elején: előbb építsd fel a terméked, utána foglalkozz csak a cégeddel! A céged önmagában nem hoz bevételt. Ha nincs, amit el tudj adni, hiába minden (pénz-, idő-, energia-) befektetés.

Nincsenek megjegyzések: