Oldalak

2010. január 4., hétfő

A termékdíjról...

Mi a termékdíj?
A termékdíj megfizetésének célja a környezeti károk megelőzése, csökkentése, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzése, a környezetszennyezés megelőzése vagy csökkentése.
Olyan belföldi vagy importált termék után kell fizetni, ami az előállítás, forgalmazás, vagy felhasználás során közvetlenül, vagy közvetve veszélyezteti a környezetet. Környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség a közvetlenül szennyező termékek (üzemanyag és egyéb kőolajtermékek), és a hulladékká váló termékek (gumiabroncs, hűtőközeg, csomagolás, akkumulátor, reklámhordozó papírok és az elektromos vagy elektronikai berendezések) importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után keletkezik.
2008. január 1-től a Vám- és Pénzügyőrség látja el a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat. A környezetvédelmi termékdíj törvény változása nyomán a Vám- és Pénzügyőrség már nem csupán az importált, hanem a Magyarországon előállított, illetve az Európai Közösség más tagállamából behozott termékdíj-köteles termékek tekintetében is teljes körű jogosítványokat kap.
A környezetvédelmi termékdíjról a Vám- és Pénzügyőrség honlapján találhat részletes információt.

Nincsenek megjegyzések: