Oldalak

2010. január 31., vasárnap

Jövőkép - 2030

Húsz új szakmát gyűjtött össze a brit Fast Future - ezek lehetnek 2030 sikerszakmái. A testrész-ipar és a virtuális jog mellett természetesen a mezőgazdaságnak is helye van a jövő munkaerőpiacán.
Nagy-Britanniában a kormány kampánnyal segíti a tudományterjesztést: szeretnék, ha az emberek nem távoli, felsőbbrendű dolognak, hanem magukhoz közel állónak éreznék a tudományokat. Ehhez kérték nemrégiben a Fast Future (Gyors Jövő) kutatóinak segítségét, s végül a fejlődő technikák vizsgálatával összeállítottak egy listát azokról a lehetséges új szakmákról, amelyek húsz éven belül teret hódíthatnak a munkaerőpiacon. A listából a technológiai fejlődést nagyra tartó és kihasználó jövő képe rajzolódik ki, a többi érdekes új szakma mellett a mezőgazdaság is ennek rendelődik majd alá.
A jövő gazdálkodói a brit tippek szerint két fő új területen helyezkedhetnek majd el: jó részük génmódosított növények termesztésével és ilyen állatok tenyésztésével foglalkozhat. Miközben hazánk szilárdan ellenáll a génmódosításnak, a világ más részein megváltónak tekintik ezt a technikát, s sokan úgy gondolják, ha megpiszkáljuk kissé a növények és állatok génjeit, akár még a klímaváltozáson és az éhezésen is úrrá lehetünk. Világszerte számos tudós dolgozik a génmódosításon: szárazságtűrő növényeket, kedvező hús/zsír arányú állatokat kísérleteznek ki a laboratóriumokban. A britek listája azt sugallja, hogy le fognak omlani a génmódosítás-mentességet védő falak, és teret nyer majd ez a fajta gazdálkodás.
Azoknak is szolgálhatunk jó hírrel, akiket taszít az élelmiszertermelés e mesterséges módja: a listán a függőleges gazdálkodás is szerepel, az új gazdálkodók akár ezt a területet is választhatják. A függőleges farmok is évek óta jelen vannak már a világban, a génmódosításhoz hasonlóan a növekvő népesség ellátása miatt találták ki őket. Az ötlet lényege, hogy - mivel a Föld termőföldjei lassan nem lesz elegendők a már 7 milliárd felett járó lakosságnak -, a gazdaságokat ezentúl a magasba telepítik. Hasonló ez a gyakorlat a középkori városokhoz, ahol, ha a városfal miatt nem tudtak tovább terjeszkedni, újabb és újabb emeleteket kezdtek el építeni a lakók. A vertikális farmok egyik nagy előnye, hogy akár a városok közvetlen közelében is felépíthetők, így az élelmiszereket nem kell távolról szállítani a fogyasztókhoz.

A mezőgazdaság mellett más területeken is érdekes lehetőségeket kínál a jövő, ha hihetünk a brit tudósoknak. A felsorolt szakmák közt szerepel számos a klímaváltozással összefüggő, így a klímatudósok mellett például időjárás-rendőrök üthetnek majd rajta azokon, akik illegálisan próbálnak esőt csalni a felhőkből, a járműveket pedig zöldenergiában, újrafelhasználható anyagokban gondolkodó alternatív mérnökök tervezhetik. A virtuális világ térnyerése is kiolvasható a listából, a britek szerint virtuális tanárok okítanak majd minket, külön alkalmazottak foglalkoznak digitális adataink rendszerezésével és megsemmisítésével és a kibertérben eltévedt emberekkel szociális munkások foglalkoznak. Komoly előrelépés várható az orvostudományban is: a fellendülőben lévő nanotechnológia mellett a pót-testrészek ipara és a memóriabeültetés is teret nyerhet, a világjárványokat azonban nem ússzuk meg, az ezek miatt elrendelt karanténokat külön erre kiképzett őrző-védők vigyázhatják.

A jövő szakterületeinek teljes listája:
1. Testrészipar
2. Nano-medicína
3. GM-gazdálkodás
4. Idősgondozás
5. Memóriasebészet
6. Az új tudományok etikája
7. Űrutazás és űrtervezés
8. Függőleges gazdálkodás
9. Klímatudomány
10. Karanténvédelem
11. Időjárás-rendőrség
12. Kiberjogászat
13. Virtuális tanítás
14. Alternatív járműtervezés
15. Tartalomszabászat
16. Adatmegsemmisítés
17. Virtuális menedzsment
18. Időtőzsde
19. Szociális háló-munka
20. Személyi márkaépítés

Nincsenek megjegyzések: