Oldalak

2010. január 6., szerda

A föld minősége

A föld minőségének mérése
A talaj állapotának felmérésére ismerünk olyan egyszerű módszereket, amikkel mi magunk is megállapíthatjuk termőföldünk minőségét. Birkás Márta, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára most olyan vizsgálatokat ismertet, amelyekhez az eszközök minden gazda portáján megtalálhatók - pálcaszonda, mérőkeretre, ásó.
Az első a pálcaszonda vizsgálat, mely esetében a segédeszköz egy másfél méteres rúd, 5 centiméteres beosztású rúd. Ezt 5-10 lépésenként leszúrjuk, 60 kiló erővel, és utána a talaj felszínén megfogva kihúzzuk, s megnézzük, hány centiméterig laza a talaj. Ha 45 centiméterig könnyen lehatol a szonda, akkor az a talajállapot jó, lehet sekélyművelést is végezni. De ha megáll 10-15 centiméternél, akkor ott talptömörödés van, és mélyebben kell művelni.
A másik eszköz az ásó. Ezt függőlegesen a talajba nyomjuk, és egy téglalap alakú, 30 centiméteres szelvényt ki kell kivenni. Ezt lefektetjük a talajra, és megnézzük, hogy milyen a talaj szerkezete, van-e benne tömör réteg, vannak-e benne giliszták. Érdemes egyébként nemcsak tarlón, hanem állományban is használni.
Mérőkeret nem biztos, hogy mindenkinél van, de azért egy negyed négyzetmétert mindenki el tud képzelni a földjén. Arra jó, hogy a tarlóborítottságot megállapítsuk akár tarlóhántás előtt, akár utána, akár különböző művelések után. Ha nincs takarás, veszélyes, mert a hő és az eső tönkreteszi a talaj felszínét, de a 15-20 százalék is kevés. Amióta a klíma megváltozott, azóta egy nyári művelés után 40-45 százalékos takarásra van szükség.
Fontos „eszköz” a tenyerünk, mert amikor kivettük a mintát a talajból, akár az ásópróbából, félmaroknyit ujjunk közé veszünk, és megpróbáljuk összenyomni. Ha könnyedén összenyomódik, de morzsálható, akkor abban a pillanatban nagyon jól művelhető a talaj. Ha nehezen morzsálható, túl vizes, olyankor lehet, hogy rá se szabad menni a földre. Ha pedig még a tenyerünket is töri, és össze se lehet nyomni, akkor száraz. Tehát a nyirkos és a nedves közötti különbséget kell nagyon jól érzékelni a tapintással.

Nincsenek megjegyzések: