Oldalak

2010. január 30., szombat

Kockázati Tőkeprogram

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramról…
az Európai Unió 27 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program.
A rendelkezésre álló keret összege 40,5 milliárd forint, amely a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint a vállalkozások növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatja. Emellett elvárás az is, hogy a tervezett befektetési portfolióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30% legyen.
A magyar kockázatitőke-piac egyébként méretét tekintve a kelet-közép-európai átlag feletti, ugyanakkor a kis- és közepes méretű, valamint az induló vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés mértéke eddig minimális volt. Márpedig éppen ezek az induló kisvállalkozások azok, amelyek leginkább igényelnék a tőkeforrásokat, mivel az amúgy is gyenge hitelképességük mellett őket érintette a legkedvezőtlenebbül a pénzügyi-gazdasági válság következtében a hitellehetőségek beszűkülése. Az ő elindulásukhoz és megerősödésükhöz nyújthatnak majd kézzelfogható segítséget a Kockázati Tőkeprogramok európai uniós forrásai.

Nincsenek megjegyzések: