Oldalak

2010. január 12., kedd

Beruházások átadása 2.

MIRE ÜGYELJÜNK A BERUHÁZÁSOK ÁTADÁSAKOR?!
A leggyakrabban elkövetett hibák és hányosságok:

1./ A számlához tartozó –kifizetést igazoló- banki kivonatokon a bank egyes esetekben hibás teljesített számlaszámot adott meg, ami az ellenőrzéskor szankciót von maga után. Javasolt, hogy a könyvelő minden esetben győződjön meg róla, hogy a kivonat a megfelelő számot tartalmazza.
2./ Beépített technológiai berendezések esetében –pl. helyszínen szerelt ketrecsor- a szállító gyakran nem ad meg minden, az ellenőrzéshez szükséges adatot és dokumentumot. Ilyen a gyártási időt igazoló dokumentum, a garancialevél, a megfelelőségi és minőségi bizonyítvány. Feltétlenül szerezzék be ezeket a szállítótól.
3./ Gépek, berendezések ellenőrzésekor sokszor okoz problémát, hogy nem látható rajta a gyártási szám és idő. Még ellenőrzés előtt célszerű ezeket megkeresni, esetleg megkérdezni a szállítót ezek helyéről.
4./ Építési beruházás esetén a generálkivitelező arra hivatkozva, hogy a szerződés átalánydíjas teljesítésre vonatkozik, nem volt hajlandó felmérési naplót, kapcsolódó szállítóleveleket –pl. sóderről, szigetelőanyagokról, stb-, egyéb dokumentumokat –pl. tűzvédelmi minősítés- a Megrendelőnek átadni. Ezek nélkül az MVH nem tudja elvégezni a helyszíni ellenőrzést, ezért feltétlenül követeljék meg.
5./ Építési beruházásoknál eredetiben szükséges bemutatni, mind a műszaki vezető, mind pedig a műszaki ellenőr szerződését és a végzettségüket igazoló dokumentumokat (nyilvántartásba vételüket és számukat).
Összegezve: Ne fizessék ki a teljes vállalkozási díjat, amíg az összes szükséges dokumentumot nem kapják meg a kivitelezőtől!

Nincsenek megjegyzések: