Oldalak

2010. január 29., péntek

Kutya fóbia


A kutya félelmei
A kutya jobban ki tudja fejezni a ragaszkodástól eltekintve - az érzelmeit. Ahogy legtöbbször a gazdija, ő is ugyanúgy fél a villámlástól, nem mer lejönni a lépcsőn, megijed sörösüvegtől, morog a fákra, vonyít, ha madarat lát, utálja, ha huzat van. Ezeket a kutyabajokat mind az olvasók osztották meg velünk, sokszor tanácstalanul, hogyan segíthetnének kedvencüknek „kigyógyulni" egy- egy fóbiából. Nem elismert, de mégis működő dolog, ha abból indulunk ki, hogy kedvencünk is ugyanúgy egy rossz emléktől, hirtelen sokktól vezérelve tart valamitől, ahogyan mi, emberek. Hány kisgyerek fél a hajszárítástól? Mert megijedt egyszer a hangjától, vagy véletlenül megégette a fejbőrét a forró levegő. Hányan nem eszik meg egykori kedvenc ételüket soha többé? Mert egyszer épp aznap lettek nagyon betegek, amikor azt ették, vagy mert gyomorrontásuk lett, a túl nagy adag elfogyasztásától. Esetleg épp a kutyától, macskától rettegnek? Hogy miért? Mert valamikor egy szituációban nagyon megijedtek az állattól és ez olyan mélyen bevésődött az emlékezetükbe, hogy azóta az esemény és a félelmeik tárgya összeforrt az emlékezetükben.
A félelmek a kutya esetében is ugyanúgy működnek, mint az embernél.
Egyszer Angliában találtak egy tacskót, akire - írd és mondd - 37 különböző dolog hozta rá az ájulást. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy észre vegyük: a félelmek ugyanúgy működnek a négylábúaknál is, mint nálunk. Egy spanyol tenyésztő például azt vette észre a kedvencén, hogy nem azért öklendezik, ha macskát lát a közelben, mert épp valami megakadt a torkán, hanem mert ideges.
Ahogy a szobatisztaságra való szoktatásnál, ebben az esetben is türelemmel és lépésről lépésre lehet elérni, hogy a kutya „megbarátkozzon" félelmei tárgyával.
Ha valami szokatlan félelmet észlelünk a kutyánkon, akkor először vegyük sorra, mitől ijedhetett meg, és gondoljuk végig azt is, hogy miért. Mivel velünk él és szeretjük, rá fogunk jönni, hogy mi okozza nála a szokatlan viselkedést. Ha egyedül ez mégsem menne, akkor forduljunk szakemberhez. Szinte biztos, hogy megtalálja a kiváltó okot és a kutyánk hamarosan rendbejön.

Nincsenek megjegyzések: