Oldalak

2010. január 31., vasárnap

Vaj - baj?

Mégse jó a vaj?
Mentsd meg a szíved, ne egyél vajat! – tanácsolják a tudósok egy új kutatás alapján. Egy híres szívspecialista szerint a vajtilalom ezreket menthetne meg a szívbetegségtől, írja a Telegraph. Dr. Shyam Kolvekar azt állítja, hogy egyre inkább aggódik az emberek táplálkozási szokásai miatt, amint látja, hogy betegei már harmincévesen bypass műtétre szorulnak a szaturált zsírral túlterhelt étrend következtében.
Egy brit táplálkozási felmérés adatai szerint tíz gyermek közül kilenc, a férfiak 88 százaléka, a nők 83 százaléka túlságosan sok szaturált zsírt fogyaszt, naponta a kívánatos mennyiség ötszörösét.
A szakértők azt állítják, hogy a túl sok szaturált zsírt tartalmazó étrend magas koleszterinszint kialakulásához vezethet, és zsíros lerakódások alakulhatnak ki a szívet ellátó artériákban.
Mindez megnöveli a szívbetegségek kialakulásának és a szívrohamoknak a kockázatát. A szív és érrendszeri megbetegedések évi 198,000 halálesetet okoznak Nagy-Britanniában, és a gazdaságnak 7.9 milliárd fontba kerülnek.

Nincsenek megjegyzések: