Oldalak

2010. január 22., péntek

Az élelmiszer árakról...

Az élelmiszerárak nem csökkennek
Az ingatlan- és pénzpiacokról kiindult gazdasági válság gyorsan elérte a reálgazdaságot. A termelés visszaesik, a munkahelyek száma csökken. Az elmúlt két évben egekbe szökő élelmiszerárak viszont annak ellenére nem lettek alacsonyabbak, hogy az előállításukhoz szükséges mezőgazdasági termékek világpiaci ára jelentősen csökkent. A Los Angeles-i napilap szerint félő, hogy tovább súlyosbodhatnak a világ legszegényebb országainak gondjai.
A gazdasági válság kirobbanása előtt a sajtó az emelkedő élelmiszerárakkal és a növekvő éhínséggel volt tele. A The Los Angeles Times emlékeztet rá, hogy 2008-ban 30 országban törtek ki lázadások az élelmiszerhiány miatt.
A gazdasági válság hatására visszaesett a termelékenység, nőtt a munkanélküliség és csökkentek a világpiaci árak. Bár a mezőgazdasági termékek 35 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly, az élelmiszerek ára azonban az előállítási költségek visszaesése ellenére sem csökken.
A magas élelmiszerárak elsősorban a legszegényebb országokban okoznak súlyos válságot. Afganisztánban tavaly októberben 73 százalékkal került többe az élelem, mint egy évvel korábban, aminek következtében jelentősen nőtt az éhezők száma.
Tádzsikisztán, Haiti, Jordánia és Kirgizisztán lakossága jórészt a külföldön dolgozó vendégmunkások által hazaküldött pénzekből élt. A gazdasági visszaesés miatt azonban sokan elvesztették az állásukat, így nem tudják otthon maradt családtagjaikat támogatni.
Zambia a nyersanyagárak csökkenésétől szenved. Az ország fő exportcikkének, a réznek a világpiaci ára kevesebb mint a felére zuhant. Az országban élő gyerekek fele az alultápláltság miatt fejlődési rendellenességben szenved.
Nemzetközi segélyszervezetek szerint csak a nyugati segélyek növelésével lehet elkerülni a harmadik világ nyomorának további súlyosbodását.

Nincsenek megjegyzések: