Oldalak

2010. január 30., szombat

Kiszámítható agrárpolitika...


Kiszámítható uniós agrárpolitikát szorgalmaz a tagállamok egy csoportja
A gazdák számára kiszámítható keretfeltételeket teremtő, ugyanakkor innovatív piacszabályozást megvalósító uniós agrárpolitikát szorgalmazott nyolc tagállam, köztük Magyarország. Hangsúlyozták azt is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) mindkét pillérére szükség van.
A tervezhető gazdálkodási keretfeltételek mellett foglaltak állást, mindkét pillér - a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési támogatások - megtartásával.
Az EU-tagországok több mint kétharmada - köztük Magyarország korábban Brüsszelben sürgette, hogy az EU újra szabályozza a termelés és az árak alakítását az ágazatban. A brüsszeli rendkívüli tanácsülésen egy szakértői csoport felállítását jelentették be, az Európai Bizottság azonban továbbra sem változtatott azon a koncepcióján, hogy 2015-re szűnjön meg a kvótarendszer, és ezt folyamatos kvótaemelésekkel elő kell készíteni.
A sajtótájékoztató után Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter magyar újságírók előtt elmondta: a jelenlegi tejpiaci válságot egyrészt egy átmeneti túltermelés, másrészt a kvóták fokozatos emelése okozta. A nyerstej átvételi ára csaknem a felére csökkent, és az önköltségi ár alatt van - mondta.
Magyarország a már korábban ismertetett javaslatait terjeszti elő. Ezek között a szerepel, hogy átmenetileg 50 százalékkal meg kellene emelni a tej exporttámogatását. Átmenetileg ugyancsak 50 százalékkal lenne célszerű növelni az intervenciós árakat, valamint a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét, vagy olyan készletezést bevezetni, amellyel kivonható a felesleg a piacról. A magyar álláspont szerint ezenkívül javasolni kell az Európai Bizottságnak, hogy a két évvel ezelőtt eldöntött kvótaemeléseket az unió tejpiaci anomáliáinak megoldása érdekében legalább egy évig függesszék fel.

Nincsenek megjegyzések: