Oldalak

2010. január 31., vasárnap

Vígaszdíj...


A túlsúlyosak tovább élnek? Kutatók ezt állítják
Ausztrál kutatók szerint a túlsúly nem feltétlenül hátrány, sőt 70 felett még ajándék is, már amennyiben plusz 10 évnek ennyi idősen örül valaki.
A kutatók közel 10 ezer 70 és 75 év közötti idős embert figyeltek meg, akik közül a túlsúlyosak körében volt a legkisebb a valószínűsége, hogy 10 éven belül meghalnak, szemben a normál testalkatúakkal, illetve az alultápláltakkal. A különbség mintegy 13 százalékos volt a normál testalkatúakhoz képest.
A Journal of the American Geriatrics Society szaklapban megjelent tanulmány tulajdonképpen azt a kérdést feszegeti, hogy milyen az ideális testsúly a felnőttek körében, illetve hogy a széles körben alkalmazott mérőszámok - úgy mint a testtömeg-index (BMI) - minden korcsoport esetében egyformán hatékonyak-e az ideális testalkat megítélésére.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint a normál testalkathoz 18,5-24,9 közötti BMI érték tartozik, míg a túlsúly 25- 29,9 közötti értéknek felel meg. A 30 feletti BMI már kóros elhízásnak tekinthető.
Korábbi kutatások az ausztrálhoz hasonló megállapításra jutottak. 2007-ben az amerikai rákkutató intézet végzett egy felmérést, amely szerint a túlsúlyosak körében ritkábban fordult elő több idős korban jelentkező betegség, mint az Alzheimer-kór, különféle fertőzések, vagy tüdő-megbetegedések. Egy 2005-ös kutatás, amelyben több mint 11 ezer kanadai ember vett részt, szintén azt állapította meg, hogy a túlsúlyosak 17 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt a normál testalkatúakhoz képest, míg az alultápláltak 73 százalékkal nagyobb eséllyel.
A mostani ausztrál kutatás ugyanakkor azt is felfedte, hogy bár a súlyfelesleg csökkenti a halálozás kockázatát az idősek körében, az ülő életmód ugyanakkor nők esetében megduplázza, férfiak esetében pedig 25 százalékkal emeli a halálozás kockázatát.

Nincsenek megjegyzések: