Oldalak

2010. január 18., hétfő

Aggastyánok korszaka

Öregszik a világ
Ha a jómódú országok társadalmi fejlődése az eddigi mértékben és irányban folytatódik, az Egyesült Királyságban az évezred első évében született gyerekek fele megünnepelheti a századik születésnapját. Az angol orvosi hetilap, a Lancet cikke nemcsak az új egészségügyi gondokat, de általánosabb társadalmi átrendeződést is fölvázol.
Kaare Christensen és munkatársai kiszámolták, hogy a várható életkilátások jelenlegi rekorderei, a japánok arra számíthatnak, hogy a 2007-ben született gyermekek előreláthatólag 107 évig élnek. Az angol gyerekek, akik ugyanekkor láttak napvilágot, legalább 103 évig örülhetnek az életnek. A kilátások szerint nemcsak a hosszú öregkorban reménykedhetünk a jövőben, hanem abban is, hogy az akkori aggastyánok jobban mozognak, könnyebben ellátják magukat, mint a maiak. Várhatóan több krónikus betegségük lesz, mint ma: szív- és érrendszeri bajok, daganatok, de ez a korszerű diagnosztika segítségével korábban kiderül és a kezelési módok is sokat fejlődnek.
Ez viszont azzal is jár, hogy az országok népességének összetétele fokozatosan az idősek irányába tolódik. Nehezebb lesz tartani a szociális, jóléti állam elvárt szintjét. A korosodó emberek egyre tovább dolgoznak, a nyugdíj korhatára tovább mind későbbre kerül. Ez azt is jelenti, hogy mind a fiatalok, mind az idősek naponta kevesebb időt dolgoznak majd, mint jelenleg.
A dán kutatók számításai szerint az átlagemberek aktív életükben ugyanannyi órát töltenek majd munkával, mint korunkban, de a munka időtartama több évre oszlik szét. "A huszadik század a jövedelem újrafelosztásának időszaka volt. A huszonegyedik században a munka újrafelosztása történik. Az egyén így több figyelmet szentelhet munkája mellett a tanulásnak, a szórakozásnak vagy a gyermeknevelésnek is". - írják.
Az életkilátásoknak az a növekedése, ami az utolsó másfél évszázadban bekövetkezett, az emberiség történetében páratlan jelenség. Az is valószínű, hogy ez nem folytatódhat ilyen ütemben és korlátlanul. Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbe vonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbízható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.

Nincsenek megjegyzések: