Oldalak

2010. január 15., péntek

Szürke gazdaság...

Szürkíti a válság a gazdaságot
Az adókat és járulékokat elkerülő, magánzsebekben lapuló közpénzek mértéke 2000-2500 milliárd forintra tehető, s ez már fedezné azt az összeget, amelyet most megszorításokkal kell előteremteni.
A magyar gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság először tavaly februárban hozta nyilvánosságra jelentését. Akkor azt állapították meg, hogy a 2006-os intézkedések hatására egy évvel később 80-100 milliárd forint többlet folyt be az államkasszába. Az idei februári jelentés már csupán 30-50 milliárdra teszi az elért többletet.
A fehéredés dinamizmusának megtörése, az okok felderítése azért is nehéz - nyilatkozta a lapnak Ligeti Csák, a bizottság egyik tagja -, mert a válság miatt az összes többi tényező hatásának mérése is sokkal bizonytalanabbá vált.
Ma Magyarországon a rejtett vagy feketegazdaság, beleértve az illegális gazdasági tevékenységeket (például a drogkereskedelmet) is, az országban megtermelt GDP 12-15 százalékát adja - mondta Ligeti, aki ugyanakkor hihetőnek tartotta, hogy a feketegazdaság más megközelítésben ennél sokkal nagyobbnak tekinthető.
Becslése szerint az emiatt be nem szedett adók és járulékok - amelyek a központi költségvetésbe vagy a társadalombiztosítási alapokba folynának be - értéke legalább 2000-2500 milliárd forint. Hogy jól érzékelhető legyen ez az összeg, a válság miatti megszorítások nagyságrendje ezermilliárd. Abból, amit az emberek illegálisan zsebre vágnak vagy nem fizetnek be, meg lehetne duplázni az autópályákra, hidakra költött pénzt.

Nincsenek megjegyzések: