Oldalak

2010. január 30., szombat

PET

PET hulladékhegyek
A legmelegebb hónapokban akár kétszer annyi PET palackot használunk, de csak minden második lakos lapítja vagy zsugorítja a PET palackokat mielőtt megválik tőle. Csak minden ötödik kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra.
Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd darab, azaz a Gellért-hegy térfogatával majdnem megegyező terjedelmű PET palack kerül forgalomba, amelynek hozzávetőleg ötöde kerül szelektíven visszagyűjtésre és újrahasznosításra. A meleg nyári hónapok során a magyar háztartásokban kétszer annyi PET palack ürül ki, mint az év kevésbé forró hónapjaiban. Annak ellenére azonban, hogy a lakosság 75%-a tudja, hogy az italcsomagolások közül a PET palackok jelentik a legnagyobb problémát, csak minden második lakos lapítja, tömöríti vagy zsugorítja össze valamilyen mértékben és módon a könnyű, de terjedelmes pillepalackokat, mielőtt kidobja, vagy a szelektív gyűjtés valamilyen formájával lehetővé teszi ezek újrafeldolgozását – derül ki abból a kutatásból, amelyet a THERMO PRESS Hungary Kft. és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. készített a magyar lakosság PET hulladékkezelési ismereteiről és szokásiról. Mindezek okán hulladéklerakóink gyorsabban telnek meg, a palackok szállítása során pedig jelentős mennyiségű CO2 is a levegőbe kerülhet.
Hazánkban jelenleg évente mintegy 200 ezer tonna csomagolási műanyaghulladék keletkezik, amelynek 27-30%-a PET. Az ásványvizes és üdítős PET palackokból folyamatosan növekvő mennyiség, jelenleg évente 55-60 ezer tonna, azaz mintegy 1,4-1,6 milliárd darab kerül forgalomba. Ezzel a mennyiséggel térfogatcsökkentés nélkül hozzávetőleg 30 ezer darab 60 m3-es kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva, a kamionsor mintegy 475 km hosszú lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne. Ha a kiürült PET palackokat egymásra halmoznánk, a PET-hegy majdnem olyan magas lenne, mint a Gellért-hegy..
A számok azt mutatják, hogy mi magyarok környezettudatosabbnak valljuk magunkat, mint amennyire a valóságban azok vagyunk. A szelektív gyűjtés különböző módjaiban résztvevők (82,4%) magas aránya ellenére, a valóságban a kibocsátott PET palackok mennyiségének csupán 18-20%-a kerül begyűjtésre és hasznosításra.
Magyarországon elsőként a CORA Áruházak vezetett be palack visszavételi rendszert, amely az elektromos térfogatcsökkentést alkalmazó THERMO PRESS rendszerre épül. Példáját más áruházak is követték. Ezért nem meglepő, hogy a felmérésben megkérdezettek 38%-a már tudja, hogy lakóhelye közelében van olyan élelmiszer áruház, amely visszaveszi a PET palackokat.

Nincsenek megjegyzések: