Oldalak

2010. január 3., vasárnap

Kimerülőben a Föld

A válságnál is durvább: kimerülőben a Föld
A gazdasági válságnál is súlyosabb problémát jelent, hogy a túlnépesedett Föld teljes lakosságának nem lehet biztosítani a fejlett országokban eddig megszokott energiafelhasználást és életszínvonalat - mondta Haraszthy László környezetvédelmi és vízügyi szakállamtitkár Budapesten, az "V. Hagyomány és természet" című konferencián tartott előadásában.
Haraszthy László kijelentette: a nyugati világ az elmúlt évtizedekben "brutálisabb gyarmatosítást hajtott végre, mint korábban bármelyik civilizáció".
A szakember szerint a "könnyű életet biztosító" fejlett országokban annyira "elharapódzott" az energiafelhasználás, hogy azt a bolygó tartalékai már nem bírják el. Ezzel szemben az afrikai államok lakosai átlagosan négyszázszor kevesebb energiát használnak, mint az Egyesült Államok állampolgárai.
Haraszthy László hangsúlyozta: a megújuló energiaforrások alkalmazásával is óvatosan kell bánni, hosszú távon szerinte ugyanis csak a napenergia jelenthet igazi alternatívát. Rámutatott: az olyan egyéb, ma még környezetbarátnak mondott megoldások - mint például a biomasszaégetés, vagy a víz- és szélerőművek alkalmazása - rendkívül sok "kapcsolt" károsanyag-kibocsátással járnak, illetve nem képesek globális mértékben kielégíteni az energiafogyasztást.

Nincsenek megjegyzések: