Oldalak

2010. január 31., vasárnap

Pénzügyi mutatószámok

-Tartósan befektetett eszközök aránya
Befektetett eszközök / Eszközök összesen
Azt mutatja, hogy a vállalkozás összes eszközéből mekkora hányadot tesznek ki a tartósan befektetett eszközök.
A bázismutatóhoz való viszonyítás az arányok elmozdulását mutatja.
-Tárgyi eszközök aránya
Tárgyi eszközök / Eszközök összesen
Azt jelzi, hogy a működő eszközökön belül mekkora hányadot képviselnek a több éven keresztül használatos tárgyi eszközök.
-A műszaki berendezések, gépek, járművek aránya
Műszaki berendezések nettó értéke / Tárgyi eszközök
A vállalat vagyonának jellemző mutatója, a gépesítettségre utal, a termelésben közvetlenül résztvevő eszközök arányát mutatja a tárgyi eszközökön belül.
-Műszaki berendezések elhasználódottsági foka
Műszaki berendezés nettó értéke / Műszaki berendezés bruttó értéke
Azt mutatja, hogy átlagosan mennyire elhasználódottak a vállalkozás műszaki berendezései. Kedvező, ha a mutató értéke 50%-nál nagyobb.
-Tárgyi eszközök megújítása
Tárgyévi beruházás / Tárgyi eszközök
Azt jelenti, hogy a beruházási tevékenység milyen fejlődési lehetőséget biztosít, a tárgyi eszközök milyen mértékben újulnak meg a belépő beruházások miatt. Kedvező a vállalkozás számára, ha a mutató értéke növekvő, vagyis a jelenlegi (nettó) értéket egyre inkább új eszközökkel váltjuk ki.
-Befektetett eszközök fedezettsége
Saját tőke / Befektetett eszközök
Azt mutatja, hogy az összes befektetett eszközt milyen arányban finanszírozza a saját tőke.
Kedvező, ha a mutató minél nagyobb, mert ez azt jelenti, hogy a saját források egyre nagyobb hányadát finanszírozzák a befektetett eszközöknek.
-Tárgyi eszközök fedezettsége
Saját tőke / Tárgyi eszközök
Azt jelzi, hogy a befektetett eszközökön belül a tárgyi eszközök finanszírozására - közvetlenül a termelésben résztvevő tartósan befektetett eszközökre - a saját tőke milyen mértékben nyújt fedezetet.
Kedvező, ha a saját tőke elsősorban ezt az eszközcsoportot fedezi a legnagyobb arányban.
-Tárgyi eszközök hatékonysága
Nettó árbevétel / Tárgyi eszközök
Azt mutatja, hogy a vállalkozás mérlegében kimutatott tárgyi eszközök működtetésével mekkora összegű nettó árbevételt ért el, azaz egységnyi tárgyi eszköz működtetésével mekkora összegű árbevétel realizálható.
-Forgóeszközök aránya
Forgóeszközök / Eszközök összesen
Arról tájékoztat, hogy az összes eszköz között milyen arányt képvisel a rövid távon befektetett eszközök értéke. Ez utalhat a vállalkozás tevékenységének forgóeszköz igényességére.
-Készletek fordulatszáma
Értékesítés nettó árbevétele / Készletek
Azt jelzi, hogy a készletek (záró) hányszor térülnek meg a nettó árbevételben (a mutató számítható átlagos készlet alapján is). A mutató értékelésénél a minél magasabb érték jelzi a kedvező tendenciát.
-Az idegen tőke aránya
Idegen tőke / Összes forrás
A mutató a gazdálkodó szervezet adósságának mértékére is utal, pontosabb elemzéshez a kötelezettségek értékét célszerű megbontani hosszú lejáratú és rövid lejáratú kötelezettségre.
Kedvező a vállalkozás számára, ha a mutató értéke úgy alakul, hogy a tőke összetételében a saját források a meghatározók.
-Saját tőke aránya
Saját tőke / Összes forrás
A saját tőke részesedését mutatja az összes források között. Célszerű, a mutató értékeléséhez a saját tőke szerkezetét is megvizsgálni. A mutató értelmezhető úgy is, hogy - mérlegfőösszegről lévén szó - a vállalkozás eszközeit milyen arányban finanszírozza a saját tőke.
-Saját tőke növekedési mutató
Saját tőke / Jegyzett tőke
Kedvező, ha a mutató értéke 1-nél nagyobb. Az 1-nél kisebb mutató a tőkevesztésre utal, amely ha tartóssá válik problémákat vetít előre.
-A tőke jövedelmezősége
Adózott eredmény / Saját tőke
Azt jelzi, hogy az egységnyi lekötött saját tőke mekkora adózott eredményt hoz a vállalkozás számára. A mutató növekvő tendenciája kedvező. Értékelésnél a saját tőke szerkezetét, elemeinek befolyásoló szerepét, valamint az eredményelemzést is célszerű figyelembe venni.

Nincsenek megjegyzések: