Oldalak

2010. január 17., vasárnap

Egyéb mutatók

3. Egyéb mutatók
Vevők átfutási ideje
(Átlagos vevőállomány / Nettó árbevétel) *360
Azt mutatja, hogy az átlagos vevőállomány hány napi értékesítési árbevételnek felel meg. A mutató értékelésénél célszerű a szállítói állomány hasonló tartalmú mutatójával összehasonlítást végezni. Az előző évhez való viszonyítás viszont jelezheti a vállalkozás kintlévőségeinek növekedését, illetve csökkenését.
Szállítók átfutási ideje
(Átlagos szállítói állomány / Anyagjellegű ráfordítások)*360
A szállítónak történő tartozások nagyságrendjét jelzi napokban. A vevőállomány hasonló tartalmú mutatójával való összehasonlítás utalhat a cég fizetőképességének alakulására.
Vevőállomány aránya a szállító-állományhoz
Vevők / Szállítók
Az egynél kisebb mutató jelzi, hogy a vevőállományt a szállítóállomány finanszírozza. Az alacsony mutatóérték a ki nem egyenlített szállítói állomány magas mértékére utal, fizetési gondot jelez.
Eladósodottság mértéke
Kötelezettségek / Saját tőke
A vállalat megítélésében fontos szerepet játszik. Azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Törekedni kell, hogy a mutató tartósan (jóval) 1 alatti értéket érjen el.
Nettó eladósodottság
(Kötelezettségek - Követelések) / Saját tőke
Azt mutatja, hogy a kintlevőségekkel csökkentett kötelezettségeket milyen mértékben fedezi a saját forrás. Ez feltételezi, hogy a követelések pénzügyileg előbb realizálódnak, mint ahogy a kötelezettségeket teljesíteni kell. A mutató minél kisebb értéke a kedvező.
Árbevételarányos jövedelmezőség
Üzemi (üzleti) tev. eredménye / (Értékesítés nettó árbevétele || egyéb bev.)
Azt mutatja, hogy a tárgyidőszaki értékesítés nettó árbevétele és az egyéb bevételek összegével a vállalkozás fajlagosan mekkora üzemi eredményt ért el.
Tőkearányos jövedelmezőség
Adózott eredmény / Saját tőke
A jövedelmezőség mérésének egyik leggyakrabban használt mutatója, azt mutatja, hogy az adózott eredmény a saját tőke növekedéséhez milyen mértékben képes hozzájárulni. A mutató sok esetben szoros kapcsolatban van a vállalkozás vezetőinek érdekeltségi rendszerével. Nemzetközi gyakorlatban is ismert és használt mutató (ROE).
Eszközarányos jövedelmezőség
Adózás előtti eredmény / Eszközök összesen
Azt mutatja, hogy az eszközök jövedelemtermelő képessége az adott időszakban mekkora, fejlődés esetén a mutató folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Nemzetközi gyakorlatban is ismert és használt mutató (ROA).
Eszközmegtérülési mutató
Adózott eredmény / Eszközök összesen
A mutató megmutatja, hogy a tárgyévi adózott eredményből az eszközök mekkora hányada térül meg. Nemzetközi gyakorlatban is ismert és használt mutató (ROI). A mutató alakulását részben a jövedelmezőség, részben az eszközök fogási sebessége befolyásolja.
Átlagos fedezeti hányad
Fedezeti összeg / Értékesítés nettó árbevétele
Az adott vállalkozáson belül feltétlenül vizsgálandó mutató, fejlődés esetén a mutató folyamatosan emelkedő tendenciája kedvező. A kedvező mértékű fedezeti hányad sajnos nem feltétlenül jár együtt a kedvező mértékű árbevételarányos jövedelmezőséggel (ennek oka a magas közvetett költségekben és esetleg az egyéb ráfordítások magas összegében keresendő).

Nincsenek megjegyzések: