Oldalak

2010. január 26., kedd

Fémzárolt vetőmagot vásároljunk!


MGSZH által ellenőrzött vetőmagot vásároljunk!
Magyarországon forgalomba hozni csak a jogszabályban rögzített követelményeknek megfelelő vetőmagtételeket szabad.
A fémzárolás során a tételt fémzár segítségével, vagy azt helyettesítő módon (téphetetlen függőcimke, vagy öntapadós cimke)úgy zárják le, hogy a csomagolási egység megsértése nélkül a vetőmaghoz ne lehessen hozzáférni.
A címkék színei a felhasználási cél és a szaporulati fok szerint változnak. A hibridnövények F1 vetőmagját kék színű címke kíséri.
A címkék téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, -az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van.
A forgalomba hozott vetőmag címkéjének tartalmaznia kell: a minősító hatóság, ill. tagállam megnevezését, ill. rövidítését, a faj nevét, a fajta nevét, szaporítási fokát, fémzárolási számát, a fémzárolás időpontját, a termelő országot, a csomagolási egység súlyát és a címke sorszámot.
A hamisított vetőmag ismérvei: a hamisított vetőmagot általában mozgó járműből, vagy kisebb vásárokon, piacokon "csomagtartóból" árulják; a hamisított vetőmagot a vetőmag piaci áránál jóval olcsóbban kínálják; a hamisított vetőmagok cimkéit egyszerű tépéspróbával lehet kiszűrni, az eredeti címke ugyanis téphetetlen anyagból készül; a hamisított címkén a vízjel képe csak fénymásolva van a hátoldalon, vagy hiányzik.
A címkehamisítás okirat hamisításnak számít. Mindig kérjen számlát a vetőmag vásárlásakor!

Nincsenek megjegyzések: