Oldalak

2010. január 20., szerda

A kaució

A kaució áfa kötelezettsége
Kauciónak minősül, ha a fizetésre kötelezett meghatározott pénzösszeget – esetleg ingó dolgot ad át a jogosultnak valamely követelése teljesítésének biztosítására.
A leggyakrabban lakás, üzlet egyéb ingatlan bérleteknél fordul el, amikor a szerződéskötéskor átadott kaució a folyamatos bérleti díj fizetést biztosítja. De előfordulhat lízingnél, illetve más szerződéseknél is.
A kauciót a Polgári Törvénykönvv óvadékként ismeri, - fő szabálya, hogy valamely követelés biztosítására pénzen, bankszámla-követelésen, értékpapíron és egyéb, külön törvényben meghatározott pénzügyi eszközön az erre irányuló szerződéssel és az óvadék tárgyának átadásával óvadék alapítható. Ha az óvadék tárgya más dolog, a zálogjog szabályait kell alkalmazni. (Ptk. 270.§).
A kérdés az, hogy a kaució (óvadék) áfa köteles-e?
Az Áfa törvény szerint:
59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.
(2) A jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.
Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a kaució az átadáskor nem áfa köteles – mert biztosítékként és nem az ellenértékbe beszámítás céljából adják. Ha a kaució beszámításra kerül – akkor már a biztosított követelés jogi sorsát osztja, tehát ellenértéknek minősül, és áfa köteles is lesz. Ha ellenben a szerződés megszűnésekor visszaadják, akkor eredeti rendeltetését megtartotta, és nem keletkeztet áfa kötelezettséget.

Nincsenek megjegyzések: