Oldalak

2010. január 20., szerda

Bt. képviselet


Ki képviselhet egy betéti társaságot?
A betéti társaság jogi személy beltagja a cég üzletvezetésének és képviseletének ellátására nemcsak szervezeti képviselőjét, hanem bármely más – akár meghatalmazott – személyt is kijelölhet – szögezte le a Győri Ítélőtábla egy ítéletben, melyet a Világgazdaság idézett.
Az érintett betéti társaság – amelynek egyedüli beltagja egy külföldi cég volt – változásbejegyzési kérelemmel fordult a cégbírósághoz. Beadványában a jogi személy beltag által önálló képviseleti joggal kijelölt ügyvéd cégjegyzékbe való bejegyzését kérte, változatlanul fenntartva a beltag ügyvezetőjének önálló képviseleti jogát.
A cégbíróság válaszában hiánypótlásra hívta fel a bt.-t. Kifejtette: a gazdasági társaságokról szóló törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a szervezeti képviselő és a kijelölt személy is eljárjon a beltag nevében. Ezért új tagi határozat meghozatalára és ismételt kérelem benyújtására hívta fel a céget.
A bt. e helyett vitatta a cégbírósági álláspontot, mondván, a törvény nem zárja ki, hogy a jogi személy beltag képviseletében a kijelölt természetes személy mellett a szervezeti képviselő is eljárjon. A Győri Ítélőtábla megalapozottnak találta a jogi érvelést. Rámutatott: az új társasági törvény – szemben a korábbival – lehetővé teszi, hogy a bt. jogi személy beltagja az üzletvezetés és a képviselet ellátására ne csak a szervezeti képviselőjét, hanem bármely más – akár meghatalmazott – személyt is kijelöljön.

Nincsenek megjegyzések: