Oldalak

2010. január 6., szerda

Kettős adózás

Hogyan adózik az a személy, aki itthon is és más EU-tagállam(ok)ban is munkát vállal?
EU-tagságunkkal nem változott meg a magyar adóügyi illetőséggel bíró munkavállalók EU-tagállamokban végzett munkája ellenértékeként kapott jövedelem adóztatásának gyakorlata, azaz a vonatkozó kétoldalú kettős adóztatást elkerülő egyezmények releváns rendelkezéseit szükséges alkalmazni.
Főszabályként elmondható, hogy a külföldön végzett munkáért, külföldi személytől kapott jövedelem a munkavégzés helye szerinti ország vonatkozó adójogszabályai szerint adózik.
Ez alól kivételt csak a 183 napot nem meghaladó, kiküldetésben végzett munka jelent, amennyiben az ezért járó ellenértéket egy magyar adóügyi illetőségű személy fizeti. Ebben az esetben a kinti munkáért kapott bér után is Magyarországon kell adót fizetni.
Amennyiben valaki egy adóéven belül külföldön és Magyarországon is szerzett jövedelmet, mindkét országban készítenie kell adóbevallást. A külföldön szerzett jövedelmet fel kell tüntetni a magyar adóbevallásban, ugyanakkor az összeg nem adóköteles Magyarországon, amennyiben a jövedelem után, a fent említett kettős adózást elkerülő egyezmény rendelkezései szerint a másik tagállamban már megfizették az adót.

Nincsenek megjegyzések: