Oldalak

2010. január 6., szerda

Az éhinség mérséklése...

Egymilliárdan éheznek a Földön
A mezőgazdasági termelésnek 2050-ig 70 százalékkal kell emelkednie, hogy élelmezni tudják a 9 milliárdra duzzadt népességet
„Nincs élelmiszer-biztonság klímabiztonság nélkül, így a decemberi koppenhágai klímacsúcs a globális éhezés szempontjából is alapvető jelentőségű lesz” – hangoztatta Ban Ki Moon Rómában, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csúcstalálkozóján, amelyen mintegy hatvan ország állam- és kormányfője vesz részt. Az ENSZ főtitkára szerint az élelemhez való hozzájutás alapvető emberi jog, hozzátéve, napjainkban több mint egymilliárd ember éhezik a világon.
A FAO szerint a klímaváltozás, az apadó szárazföldi vízkészletek és a globális túlnépesedés lesznek a legsúlyosabb problémái a mezőgazdaságnak az elkövetkező évtizedekben.
Lényegesen több költségvetési beruházás szükséges az agrárium kutatás-fejlesztési tevékenységeibe, hogy ezekkel a kihívásokkal megküzdjön az ágazat – állítja a világszervezet a római konferenciára elkészített tanulmányában. Számításaik szerint a világ mezőgazdasági termelésének 2050-ig 70 százalékkal kell emelkednie ahhoz, hogy a mainál 2,3 milliárd fővel népesebb emberiség igényeit ki tudja szolgálni.
A növekedés 90 százaléka a jelenlegi termőföldek intenzívebb kihasználásából származhat, és csak 10 százalékát adhatják az újonnan megművelt területek. A fejlődő országokban ez az arány elérheti a 20 százalékot is, míg azok az államok, amelyek szűkölködnek termőterületekben, egyedül a meglévő források termőképességének fokozására támaszkodhatnak. Egy-két évtizedig a globális felmelegedés hatásaként Kanadában és Oroszországban növekedhetnek a termőterületek.

Nincsenek megjegyzések: