Oldalak

2010. január 23., szombat

Kreativitás...

Légy más, mint a többiek!
Szeretem Seth Godint olvasgatni, gyakran ír érdekes ötleteket, megfontolandó tanácsokat.
Azt a gondolatmenetét szeretném megosztani most, amit sajnos sok kezdő vállalkozó nem vesz figyelembe, és ez sokszor végzetes lehet. A tanács lényege az, hogy légy más, mint a többiek! Ahelyett, hogy beszállnál a versenybe a létező pályán, inkább alkoss magadnak egy új pályát, ahol nincsenek versenytársaid!
Seth Godin Purple Cow (magyarul: Mi a bőgés?) című könyvét mindenkinek ajánlom elolvasásra. Ismereteim szerint először 2002-ben jelent meg a könyv, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy egy friss dologról van szó, bár azóta megélt már átdolgozott újra kiadást. Annak ellenére, hogy nem mostanában íródott, a könyv üzenete szinte örök.
A címadó példa talán a legszemléletesebb: bármennyire szép látvány egyeseknek vidéki kocsikázás közben egy-egy út mellett legelő tehén, hamar megunják a látványt, sőt talán idegesíteni is kezdi őket, mikor már a századik-ezredik tehenet látják. Viszont bármennyire is kezdi unni valaki az egyforma tehenek látványát, biztosan felfigyelne a tömegben egy lila tehénre, és ismét érdeklődő lenne!
A történet üzenete tehát az, hogy igyekezz megtalálni azt az ötletet, amivel Te leszel a Lila Tehén a vásárlóid számára. Akár egy olyan vállalkozási ötletről beszélünk, ami megkerüli a versenyt és új piacot teremt magának, akár egy olyan hirdetési módszerről, ami akaratlanul is felkelti a célpiacod figyelmét, a lényeg az, hogy légy más!
Hihetetlenül nagy energiákat beleölhetsz a versenybe egy telített piacon, ráadásul a bukásnak is elég nagy lesz az esélye. Ha más tényező nem is hátráltat, a tapasztalatban versenyhátrányban leszel a konkurenciáddal szemben, hiszen Te vagy az új szereplő a piacon, Neked még bele kell tanulnod a működésébe.
Ellenben ha megtalálod a Lila Tehened, akkor úgy lépsz be a versenybe, hogy Te uralod a pályát, a versenytársaid utánad lépnek be, és mire hozzákezdenek a felzárkózáshoz, már Neked lesz tapasztalati előnyöd!

Nincsenek megjegyzések: