Oldalak

2010. január 24., vasárnap

Megtakarítási lehetőségek...

Hogyan spórolhatsz évente több milliót?
Az életszínvonalhoz képest a vállalkozás elindításával kapcsolatos költségek és az induló vállalkozás tőkeigénye Magyarországon igen magas, a vállalkozás indításához szükséges anyagi források szintje pedig a havi átlagjövedelemhez képest is jelentős. Erősen hendikepes helyzetből indulnak tehát a magyar vállalkozások, ezért még hatványozottan fontosabb számukra az ésszerű, takarékos költekezés, a spórolás.
Éppen ezért összeállítottunk egy listát, amiben remélhetőleg mindenki talál magának néhány jó ötletet ahhoz, hogyan csökkentse vállalkozása kiadásait, spóroljon meg évente akár több millió forintot.
Következzék tehát a lista:
Iroda:
Sokáig lehet működni anélkül, hogy irodára legyen szükség. Megtakarítás: évente akár milliós nagyságrendű is lehet
Irodabútorok:
Vegyél olcsó asztalokat, de drágább székeket. Összességében kevesebbe fog kerülni, kollégáid mégis kényelmesen tudnak dolgozni. És valljuk meg: mivel tud többet egy drágább asztal?
Megtakarítás: fejenként 20,000 – 30,000 Ft.
Telefon:
„Felesleges mindenki asztalára vezetékes telefon. Azoknak legyen csak, akik gyakran fogadnak külső partnertől, megrendelőtől hívásokat. Többiek használhatnak instant message szoftvert (pl. MSN), vagy Skype-ot.
Megtakarítás: fejenként nagyságrendileg 100,000 Ft évente.
Könyvelés, HR:
„Ezeket szervezd ki (outsourcing), sokkal jobban jársz”
Megtakarítás: cég méretétől függően néhány 100.000 Ft-tól akár több millió Ft-ig éves szinten.
Leépítés:
„Lényegretörő leszek: rúgd ki azokat a kollégákat, akik nem dolgoznak eleget! Ember, ez egy kezdő vállalkozás, nem pedig egy multi! (Lehet, hogy ezt túl erősnek gondolod, de hidd el, ha utánaszámolsz mennyi a teljesítmény különbség a legjobb és a legrosszabb embered között és ez neked mennyibe kerül.
Megtakarítás: több millió Ft évente!
Extra számítógép:
A kemény magnak, aki hajlandó otthon is dolgozni, és nehezen bírja ki hétvégén, hogy nincs a céggel kapcsolatos feladata, vegyél laptopot! Többszörösen behozza az árát. Ráadásul ezt a kolléga megbecsülésnek fogja érezni. (Előtte azért nem árt alkalmazni néhány munkamániás kollégát sem.)
Megtakarítás: akár több millió Ft évente!
Kávégép:
„Vegyél egy felső kategóriás kávégépet az irodába! A munkatársaid garantáltan nem fognak kijárni napközben kávézgatni, ezáltal rengeteg időt megspóroltok. Az idő pedig pénz, ezt Te tudod a legjobban” – Csaba szerint ez is lényeges és jobban belegondolunk, mi is látunk benne rációt.
Megtakarítás: cégmérettől függően, néhány 10,000 Ft-tól akár néhány 100,000 Ft-ig évente.
Számítógép:
Vegyél Macintoshokat és spórold meg később az IT osztályt! Ugye mindnyájan tudjuk, mennyi probléma van a Windowsos gépekkel...
Megtakarítás: hosszútávú, de második évtől már több millió Ft is lehet, ha akkorára nő a cég.
Második monitor:
Vegyél mindenkinek még egy monitort! Kutatások szerint napi 30 perc munkaidő spórolás fejenként. Az havonta legalább egy plusz munkanap.
Megtakarítás: fentiből könnyedén kiszámítható.
Ebéd:
„Heti 3-4 alkalommal rendeljetek közösen kaját. Egyrészt rövidül az ebédidő, másrészt, ha az alatt a fél – egy óra alatt még meetingeltek is, dupla haszon. Fejenként legalább napi egy óra plusz” – írta Andi, köszönjük a tippet!
Megtakarítás: könnyen kiszámítható.
Szoftverek:
„Felesleges minden gépre a legújabb Microsoft Office-t telepítened (főleg, ha Macintoshokat használtok :-) ). Alternatívák a szabad szoftverek (pl. OpenOffice), vagy megcsinálhatod azt is, hogy csak néhány gépre telepítesz MS Office-t, a többiek használják a Google Docs-ot.
Megtakarítás: munkaállomásoktól függően éves szinten akár több százezer Ft.
E-mail:
Használjatok Google által hosztolt emaileket és felejtsd el az exchange szervert!
Megtakarítás: akár több százezres nagyságrendű évente.
Frissítők:
Minden nap pakold tele a hűtőt ásványvízzel, üdítővel, amit szeretnek a kollégák. Az indok hasonló a kávégéphez: ritkábban „ugranak le” a kisboltba vagy a kávézóba.
Megtakarítás: néhány 10,000 Ft évente legalább, de ennél jóval több is lehet, ha mindenki leszokik a munkaidő alatti kifutkosásokról.
Munkaidő:
Támogasd az ingázó kollégáidat azzal, hogy megengeded nekik, hogy a leghülyébb időpontokban dolgozhassanak. Ha valaki például már hajnalban beérne, hogy elkerülje a dugót, akkor járjon így dolgozni és menjen el korábban!
Megtakarítás: nehéz meghatározni, de mindenképpen lojálisabb munkatársakat kapsz, nagyobb teljesítménnyel. Éves szinten ez akár több millió Ft is lehet, ha forintosítjuk!
Munkaerő toborzás:
Ne költs egy fillért se fejvadász irodákra! Ott az Iwiw, a Facebook és a többi közösségi oldal, az ismerősök, a konkurencia és még sorolhatnám.
Megtakarítás: néhány 10,000 Ft-tól akár több millió Ft-ig évente, ez függ a cég terjeszkedésének ütemétől.
Beszállítók:
„Fél – egy évente érdemes felkeresned a beszállítóidat és legalább 10-20% kedvezményt kérni. Ha csak minden másodikuk rábólint, éves szinten 5-10%-ot spórolhatsz a fix költségeiden. (Válság alatt még jobban működik ez a taktika.)
Megtakarítás: könnyen kiszámítható, fix költségeidtől függ.
PR ügynökség:
Amíg nem szükséges, ne alkalmazz! Egy-egy PR tanácsadó is megteszi évi 2-3 alkalomra és töredékébe kerül. Ha egyáltalán szükséged van rá...
Megtakarítás: nullától akár több százezer Ft-ig évente.
Távmunka:
Vidéken is találsz rengeteg jó szakembert, akik a segítségedre lehetnek. Ha felajánlod nekik a távmunka lehetőségét, mindenki jól jár. Arra figyelj csak oda, hogy ugyanannyi munkamennyiséget várj el tőlük is, mint a „bejárós” kollégáidtól. Nem mellesleg jobb esetben olcsóbbak is és akár projekt munkákra is vehetsz fel embert.
Megtakarítás: legalább százezer Ft évente, de ennek sokszorosa is elképzelhető.

Nincsenek megjegyzések: