Oldalak

2010. július 4., vasárnap

Köröm figyelése...

Mit jeleznek a köröm különböző elváltozásai?

* A sárga köröm következménye lehet a túlzásba vitt körömerősítő-kezeléseknek de sárgaságot is jelezhet. A köröm megköti a kémiai anyagokat. Bizonyára sokan láthattak közülünk dohányzástól megsárgult körmöket. A sárga körmök – a fent említetteken túl – májbetegséget, diabéteszt, nyirokrendszeri zavarokat és krónikus bronchitist is jelezhetnek.

* A lágy, puha körmök törékeny szervezetet, gyenge egészségi állapotot szimbolizálnak, viszont az erős körmök masszív alkatot, ellenálló, szívós szervezetet reprezentálnak.

* A körmön lévő bordázat krónikus betegségre, idegi problémára utal. A hosszában recézett köröm anyagcserezavart jelez, a haránt recézet köröm pedig akut betegségre (skarlát, tífusz, influenza) vagy valamilyen táplálkozási zavarra, ideg-összeroppanásra enged következtetni. Ha a harántvonalak mellett a köröm hullámossá válik, akkor ez a fertőző betegségen kívül utalhat szívrohamra is. Ezt a fajta körömelváltozást dr. Beau-ról nevezték el.

* A körömrepedés öregkorban gyakori, de jelképezhet idegbetegséget is.

* A rágott körmök elfojtott szexualitásról árulkodnak. A spatulaujjú, rágott körmök tulajdonosáról azt mondják, hogy szenvedélyes, erotikus ember.

* A lapos, lemezszerűen felhasadt körömnek, különböző idült betegség lehet az oka, vagy valamilyen vegyi ártalom (mosás, lúg) következménye.

* Ha a köröm karomszerűvé válik, ez szifiliszes megbetegedést jelképezhet. Ha a köröm teljesen leválik, ez súlyos mérgezési tünetet szimbolizál.

* A töredezett köröm jelezhet vashiányt, de biotin-hiányt, de vese-, pajzsmirigy-, és keringési zavart is.

* A köröm megvastagodása keringési zavarra utal.

* A homorúan felpöndörülő körmök (kanálkörmök) hátterében leginkább vas- és B12-vitamin hiány áll, de okozhatja a köröm elszarusodása is

* A C-vitamin hiánya miatt szintén felhasadhat, rojtosodhat a köröm. Ugyanezek a tünetek jelezhetnek pszoriázist, folsav-hiányt és fehérjeszegény táplálkozást is.

* Gödrök a körömben leginkább pszoriázisra utalnak.

* A B12-vitamin hiánya miatt sötétek lehetnek a körmök.

* A sápadt körmök a vashiány jelei, illetve máj-, veseműködési zavarral is összefügghetnek.

* A vörös körmök szívbetegségre utalhatnak.

* A kékes körmök oxigénhiányt jeleznek (asztma, emfizéma, légúti- és keringési betegségek)

* A szürkés körmök hátterében artritisz, glaukóma, szívbetegség illetve tartós alultápláltság állhat.

Nincsenek megjegyzések: